Αν αναρωτιέσαι τι σημαίνει bail-in, τι είναι το spread και το PSI, μπες στο dailyeconomics.gr.


«Τα οικονομικά είναι απλά» δηλώνει μία ομάδα φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που αποφάσισαν να βοηθήσουν το μέσο πολίτη να καταλάβει τους οικονομικούς όρους που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή του τα τελευταία χρόνια αλλά σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν άγνωστοι και ακατανόητοι. 

Έτσι, οι φοιτητές του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Χρήστος Πολίτης και Σταύρος Ροδίφτσης και οι απόφοιτοι του ίδιου Τμήματος, Αμαλία Καραχάλιου και Δωρόθεος Νικολαΐδης ξεκίνησαν το 2015 την προσπάθεια να «απλοποιήσουν» τους οικονομικούς όρους που ακούμε καθημερινά. Το αποτέλεσμα είναι η ιστοσελίδα «Οικονομικά της καθημερινότητας» (www.dailyeconomics.gr) που εδώ και μερικές ημέρες είναι στον «αέρα» του διαδικτύου και εξηγεί απλά και κατανοητά κάποιους από τους οικονομικούς όρους που χρησιμοποιούνται συχνότερα.

dailyeconomics2.jpg

«Οικονομικοί όροι, όπως spread, ανακεφαλαιοποίηση, Bail-in και PSI, των οποίων η σημασία είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό, παρεισφρέουν συχνά στη φρασεολογία πολιτικών και δημοσιογράφων, αφαιρώντας, ουσιαστικά, το δικαίωμα κατανόησης της είδησης από πλήθος συμπολιτών μας. Όραμά μας είναι να μειώσουμε την απόσταση ανάμεσα στον μέσο πολίτη και την επιστήμη των Οικονομικών, βοηθώντας πρώτα απ' όλα τους συμπολίτες μας να γνωρίσουν την πραγματική σημασία ορισμένων βασικών οικονομικών όρων», αναφέρουν οι δημιουργοί της ιστοσελίδας.

Και προσθέτουν «με τη δημιουργία της ομάδας μας το 2015 αρχίσαμε να παρακολουθούμε συστηματικά τη ροή των ειδήσεων στη χώρα καταγράφοντας τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους οικονομικούς όρους από πολιτικούς και δημοσιογράφους. Στη συνέχεια διαμορφώσαμε μια μεθοδολογία επεξήγησης οικονομικών με απλά λόγια και βάση αυτής ξεκινήσαμε να γράφουμε. Το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίσαμε ήταν αυτό της χρηματοδότησης της κατασκευής της ιστοσελίδας και των λοιπών εξόδων δημιουργίας της, το οποίο όμως ξεπεράσθηκε με τη διάκριση του επιχειρηματικού μας σχεδίου στο διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας «Social Impact Award Greece 2016» και τη χρηματοδότηση που αυτή συνεπαγόταν. Τελικά, μέσα στον Απρίλιο η ιστοσελίδα άρχισε να λειτουργεί και να είναι προσβάσιμη στο κοινό, ενώ για το μέλλον επιθυμία μας είναι να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το υλικό που περιλαμβάνει, με νέους οικονομικούς όρους και πολλά άλλα σχετικά με τα οικονομικά ζητήματα τα οποία ο μέσος πολίτης είναι χρήσιμο να γνωρίζει».

Η ομάδα των «Οικονομικών της Καθημερινότητας» είναι οι:
Χρήστος Πολίτης: Φοιτητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής που ολοκληρώνει τις σπουδές του και ορκίζεται την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017. Κατάγεται από την Καλαμάτα και από το Σεπτέμβριο θα συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.
Αμαλία Καραχάλιου: Απόφοιτος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με ημερομηνία αποφοίτησης τον Σεπτέμβριο του 2016. Κατάγεται από τον Βόλο και σήμερα πραγματοποιεί ήδη μεταπτυχιακές σπουδές σχετικές με το Μάνατζμεντ, στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης στην Ελβετία.
Δωρόθεος Νικολαΐδης: Απόφοιτος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με ημερομηνία αποφοίτησης το Δεκέμβριο του 2014. Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και σήμερα πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές σχετικές με τα Χρηματοοικονομικά, στο London School of Economics στην Αγγλία.
Σταύρος Ροδίφτσης: Επί πτυχίω φοιτητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Κατάγεται από την Έδεσσα και σήμερα πραγματοποιεί παράλληλα πρακτική άσκηση μέσω ΕΣΠΑ.