Σωστά, μαντέψατε... Διαβάστε, όμως, και κάποια άλλα σχετικά και ενδιαφέροντα...


Σε όλες τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πραγματικός κατώτατος μισθός αυξήθηκε μεταξύ 2008 και 2016. Σε όλες, εκτός από μία: την Ελλάδα, στην οποία, όπως δήλωσε η κυρία Μαρία Καραμεσίνη, διοικήτρια του ΟΑΕΔ και καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Στην Ελλάδα καταβαραθρώθηκε και δεν εξασφαλίζει πλέον προστασία από τη φτώχεια, ενώ αποτελεί πλήγμα στην αξιοπρέπεια των νέων», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία της στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

«Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, ο κατώτατος μισθός πάγωσε σε όλες τις χώρες της ΕΕ που πήραν δάνεια από διεθνείς θεσμούς και εφάρμοσαν υπό την επιτήρησή τους προγράμματα λιτότητας και νεοφιλελεύθερης προσαρμογής. Σε όλες, όμως, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε, όταν έληξε η περίοδος του παγώματος», συμπλήρωσε.

Η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία

«Στην αντίθετη κατεύθυνση, η Γερμανία απέκτησε εθνικό κατώτατο μισθό το 2015, για να προστατεύσει τους μισθωτούς τού χαμηλόμισθου τομέα της οικονομίας, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία η κυβέρνηση Κάμερον αποφάσισε σημαντικές και συνεχείς αυξήσεις του κατώτατου μισθού, την περίοδο 2010-2016, προκειμένου να περιορίσει τις κοινωνικές δαπάνες για επιδόματα στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους».

Είπε και άλλα ενδιαφέροντα, όμως: «Ενώ σήμερα στην Ελλάδα τίθεται ζήτημα πώς οι κοινωνικοί εταίροι θα επανέλθουν στη διαπραγμάτευση του κατώτατου μισθού, στην ΕΕ συζητείται η πρόταση για μία κοινή ευρωπαϊκή νόρμα για το ύψος του κατώτατου μισθού στο 60% του διάμεσου μισθού της κάθε οικονομίας, που μπορεί να βγάλει από τη φτώχεια περίπου 28 εκατομμύρια εργαζόμενους. Η διαβούλευση για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα θα μπορούσε να δώσει καρπούς σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα της συνεχιζόμενης διάβρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων σχεδόν παντού».

Σύμφωνα με τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ, «η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση -στην ΕΕ- μονομερούς καθορισμού από το κράτος του κατώτατου μισθού μεταξύ 2012 και 2017»...