Παιδιά, όταν το 41% ψηφίζει λιανικό εμπόριο ως αγαπημένο κλάδο εργασίας, δεν έχουμε σωτηρία!


Θετική είναι η γνώμη των νέων για την ναυτιλία, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό της ΕΥ Ελλάδας η Ipsos Opinion ΑΕ. 1.000 νέοι ηλικίας 16-30 ετών ρωτήθηκαν τόσο για τη ναυτιλία όσο και για άλλους κλάδους, αλλά και τα κριτήριά τους στην επιλογή εργασίας.

Παρά την πολύ θετική γνώμη μου που έχουν οι Έλληνες νέοι γι' αυτό τον κλάδο (το 58% όσων συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι η ναυτιλία στηρίζει την οικονομία, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με το εμπόριο, τη βιομηχανία, το τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο, ενώ υστερεί μόνο συγκριτικά με τον τουρισμό!), ελάχιστοι απάντησαν αυθόρμητα ότι θα ήθελαν να απασχοληθούν στον κλάδο αυτό: μόλις ένα 6%! Όταν, βέβαια, κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών κλάδων της οικονομίας, τα πράγματα βελτιώθηκαν ελαφρώς: μόλις το 23% δήλωσε ότι είναι πιθανόν να αναζητήσει εργασία σε ναυτιλιακές θέσεις στη θάλασσα. Η εικόνα ως προς την απασχόληση σε ναυτιλιακές θέσεις στην ξηρά είναι πιο θετική: το 41% χαρακτήρισε την επιλογή αυτή ως πιθανή. Αποτρεπτικος παράγοντας είναι «η μακρόχρονη απουσία από το σπίτι και την οικογένεια» (65%), ενώ μεγάλος αριθμός δήλωσε ότι «δεν επιθυμεί να είναι κλεισμένος σε ένα καράβι» (40%).

Τι άλλο επιλέγουν ως προοπτική οι νέοι; 49% ψηφίζει... τουρισμό, ενώ 41% συναρπάζεται από το... λιανικό εμπόριο (41%). Λιανικό εμπόριο ρε παιδιά;

Ερωτώμενοι, τέλος, για τα χαρακτηριστικά που θεωρούν σημαντικά κατά την αναζήτηση εργασίας, οι νέοι που μετείχαν στην έρευνα ανέφεραν το ευχάριστο περιβάλλον (57%), τη μονιμότητα (54%) και τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης (50%) και στην τέταρτη θέση έρχονται οι υψηλές απολαβές (45%).