Η εταιρία που κοστίζει περισσότερο από το Facebook, το e-Bay και την Amazon λέγεται Αlibaba


 

Η εταιρία που κοστίζει περισσότερο από το Facebook, το e-Bay και την Amazon λέγεται Αlibaba

 

Το Alibaba ιδρύθηκε από τον Jack Ma και μερικούς φίλους του, το 1999 σε ένα διαμέρισμα στην πόλη Hangzhou της Ανατολικής Κίνας με σκοπό να ενώσει τους Κινέζους εμπόρους με τον υπόλοιπο κόσμο με μια business-to-business πλατφόρμα και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να ελέγχει τα 3/4 του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου στην Κίνα. Δηλαδή το 80% κάθε ηλεκτρονικής εμπορικής συναλλαγής στην Κίνα, σύμφωνα με τη Wikipedia. Ως Alibaba Group, ελέγχει πλέον μια τεράστια γκάμα υπηρεσιών business-to-business και business-to-consumer, διαθέτοντας site παρεμφερή με το e-Bay (Taobao - μέσα στα 20 site με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, παγκοσμίως που διαθέτει πάνω από 1 δισεκατομμύριο κωδικούς προϊόντων). Επιπρόσθετα, ο όμιλος διαθέτει υπηρεσίες παρόμοιες με το Groupon, το Alipay μια online χρηματοοικονομική υπηρεσία που διαχειρίζεται άνω του 50% των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Κίνα, site ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, site υπηρεσιών online αποθήκευσης που υποστηρίζεται από τεράστιες υποδομές σε servers και πολλά ακόμα.   

 

Πλέον, ο ιδρυτής του Alibaba Group, Jack Ma, θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους άνδρες επιχειρηματίες στην Κίνα και αν και δεν είναι πλέον ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας του, κατατάσσεται από δεκάδες παγκόσμιες λίστες ανάμεσα στους 20 πιο ισχυρούς Businessmen, ενώ υπήρξε ο πρώτος Κινέζος επιχειρηματίας που έγινε εξώφυλλο στο Forbes.Την Παρασκευή το μεσημέρι, και μετά από πολλές περιπέτειες με διάφορα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, ο όμιλος Alibaba εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.Όπως αναφέρει το Wired, ο όμιλος Alibaba έκανε μια από τις θεαματικότερες εισόδους στην ιστορία του NYSE, με την τιμή της μετοχής του να εκτινάσσεται στα 93.89 δολάρια ανά τεμάχιο. Γεγονός που εκτίναξε την αξία κεφαλαιοποίησής της στα 230 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενδεικτικά, οι μόνες εταιρείες τεχνολογίας, με μεγαλύτερη αξία είναι η Apple ($609 δισεκατομμύρια), η Google ($400 δισεκατομμύρια) και η Microsoft ($387 δισεκατομμύρια).   

 

Ο λόγος; Ο Jack Ma και οι συνεργάτες του κατάφεραν να γίνουν εξπέρ της εξελισσόμενης κινεζικής οικονομίας σε μια κρίσιμη μεταβατική της φάση. Έτσι, με τα online προϊόντα και υπηρεσίες που προσέφεραν και συνεχίζουν να διευρύνουν, να γίνουν το σημείο επαφής εμπόρων (αλλά και καταναλωτών) της Κίνας με ολόκληρο τον κόσμο. Όπως καταλήγει το άρθρο, μπορεί ο Όμιλος Alibaba να μην ανακάλυψε το iPhone ή το email ή κάποιο επαναστατικό λειτουργικό ή κάποια άλλη τεχνολογική καινοτομία, όμως το στοίχημα στον επιχειρηματικό κόσμο της υψηλής τεχνολογίας δεν κερδίζεται πάντα στην καινοτομία, αλλά όταν προσφέρεις πολλά καινοτόμα αγαθά και υπηρεσίες σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.   Έτσι, ο Jack Ma, βρήκε το δικό του "Σουσάμι", μια 'μαγική λέξη' που μπορεί να μην του άνοιξε την πόρτα για το θησαυρό των 40 κλεφτών, αλλά για κάτι πολύ μεγαλύτερο: την -άλλοτε- επτασφράγιστη πόρτα της Κίνας προς τον υπόλοιπο κόσμο.