Θέλουμε να πετύχουμε την σύζευξη της τεχνολογίας με την εκπαίδευση για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
 


Τον Μάρτιο του 2016 ολοκληρώθηκε ο 4ος διαγωνισμός CU Restart Up@Ρομάντσo, η πρώτη ενέργεια στήριξης της επαγγελματικής δραστηριοποίησης του δημιουργικού κλάδου στην Ελλάδα. To CU και το Ρομάντσο μέσα από το διαγωνισμό, προσφέρουν στους νικητές επαγγελματική στέγαση για 8 μήνες στο creative hub του Ρομάντσο δίνοντας τους την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις δημιουργικές και πρωτοποριακές ιδέες τους στην πράξη. Μια από τις νικήτριες ομάδες είναι και η Code it Like a Girl. Έχοντας ως αρχή ότι ο προγραμματισμός είναι η νέα lingua franca, διοργανώνει εργαστήρια που εξοικειώνουν τις γυναίκες με τον προγραμματισμό, προκειμένου αυτές να αποκτήσουν πολύτιμες τεχνολογικές δεξιότητες και να γεφυρώσουν το χάσμα εκπροσώπησής τους στον κλάδο της τεχνολογίας. Για το νέο τους project το Geek Islands μιλήσαμε εκ μέρους του Code it Like a Girl με την Αναστασία Σιάπκα. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

 
Το ερέθισμα για την ίδρυση της επιχείρησης ξεκίνησε όταν οι Μαρία Δερμεντζή και Αναστασία Σιάπκα ίδρυσαν το Code it Like a Girl, μια κοινωνική επιχείρηση, η οποία προσέφερε εργαστήρια προγραμματισμού σε κορίτσια και γυναίκες προκειμένου αυτές να αποκτήσουν πολύτιμες τεχνολογικές δεξιότητες και να γεφυρώσουν το χάσμα εκπροσώπησής τους στον χώρο της τεχνολογίας. Στην ομάδα τους εντάχθηκαν σταδιακά πολυάριθμα μέλη, μεταξύ των οποίων και οι Κατερίνα Λιόντου, Στέλλα Τσουτσούρη και Φρόσω Παπαναστασίου, με τις οποίες αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα νέο project, το Geek Islands. Έχοντας επαρκή εμπειρία όσον αφορά την τεχνολογική εκπαίδευση των γυναικών, διαπιστώσαμε πως υπάρχει αρκετή ζήτηση για εκπαίδευση στο κομμάτι των ψηφιακών δεξιοτήτων. Αν και υπάρχουν πολλές σχετικές δράσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο όσοι/ες μένουν σε πιο απομακρυσμένα μέρη, όπως νησιά ή ορεινές περιοχές, χάνουν την ευκαιρία να εκπαιδευθούν στον τομέα αυτό και ίσως μακροπρόθεσμα να απασχοληθούν και επαγγελματικά σε κάποιον παρόμοιο κλάδο. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Geek Islands. Το Geek Islands είναι ένα νοητό σύμπλεγμα νησιών στην Ελλάδα του οποίου οι κάτοικοι μοιράζονται τις τεχνολογικές τους δεξιότητες είτε διαδικτυακά μέσω μιας online πλατφόρμας είτε ταξιδεύοντας σε απόμακρες περιοχές. Η σύζευξη της τεχνολογίας με την εκπαίδευση (EdTech)  έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις ανά τον κόσμο και σκοπός μας να την εμφυτεύσουμε στο ελληνικό έδαφος προσαρμόζοντας την στις ανάγκες των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας.

 

Code it1 .jpg


 
Το Geek Islands είναι μια δυσδιάστατη πρωτοβουλία.
1. Η εκπαιδευτική μας πλατφόρμα θα απευθύνεται σε οποιοδήποτε άτομο ανεξαρτήτως ηλικίας, υποβάθρου ή γεωγραφικής θέσης επιθυμεί να αποκτήσει τεχνολογικές δεξιότητες. Μέσω της ασύγχρονης, εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μπορούμε να εκπαιδεύσουμε πολλά περισσότερα άτομα απ’όσα θα ήταν εφικτό μέσω της δια ζώσης εκπαίδευσης. Επίσης με τον τρόπο αυτό προσφέρουμε ισότιμη πρόσβαση στη γνώση καταρρίπτοντας οποιαδήποτε κοινωνικά ή γεωγραφικά εμπόδια. Δυστυχώς την ίδια στιγμή που οι τεχνολογικές δεξιότητες είναι περιζήτητες και καλοπληρωμένες στην αγορά εργασίας, η Ελλάδα εντάσσεται στις τελευταίες θέσεις ευρωπαϊκά όσον αφορά το επίπεδο ψηφιακού αλφαβητισμού. Ανατρέποντας αυτή την κατάσταση, πιστεύουμε ότι θα ευνοήσουμε τόσο την τεχνολογική όσο και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.


2. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια στα νησιά θα απευθύνονται στους κατοίκους που επίσης θέλουν να επιμορφωθούν. Συγκεκριμένα, οι τοπικές νησιωτικές οικονομίες στηρίζονται κυρίως στον τουρισμό της θερινής περιόδου ενώ τους υπόλοιπους μήνες χαρακτηρίζονται από αδράνεια και απομόνωση. Μάλιστα, οι κάτοικοι των μικρότερων νησιών υφίστανται το πρόβλημα της ανεργίας σε μεγαλύτερο ποσοστό, γεγονός που τους οδηγεί συχνά στη λεγόμενη “εσωτερική μετανάστευση”. Εφοδιάζοντας τους κατοίκους με τεχνολογικές δεξιότητες, τους δίνουμε τη δυνατότητα αφ’ενός να εκσυγχρονίσουν τις τουριστικές τους επιχειρήσεις, αφ’ετέρου όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό επαγγελματικά, θα μπορούν να το κάνουν εξ αποστάσεως, χωρίς να χρειαστεί να αφήσουν το νησί τους. Κατ’αυτόν τον τρόπο, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας γίνεται πιο εύκολη και πιο ευέλικτη.

 

Code it3 .jpg


 
Με γνώμονα την πεποίθηση ότι η καινοτομία μπορεί να ανθίσει παντού, και με σύμμαχο την τεχνολογία, προσπαθούμε να πετύχουμε ισότιμη πρόσβαση στη γνώση και να εφοδιάσουμε τους κατοίκους της χώρας με δεξιότητες του 21ου αιώνα.
 

Αυτή τη στιγμή είμαστε μια ομάδα πέντε ατόμων. Έχοντας πλέον την εμπειρία του Code it Like a Girl, μπορούμε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και να εστιάζουμε σε όσα έχουμε δει ότι έχουν πραγματική σημασία. Χάρη στην επιλογή μας στον διαγωνισμό CU Restart Up@Ρομάντσo στεγαζόμαστε στη θερμοκοιτίδα του Ρομάντσο, όπου η αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους νικητές και νικήτριες μας κινητοποιεί δημιουργικά και μας δίνει ερεθίσματα για νέες ιδέες. Ωστόσο, επειδή συχνά βρισκόμαστε σε διαφορετικές πόλεις επιστρατεύουμε το skype για τα meetings μας! Καθώς όλες σπουδάζουμε ή/και εργαζόμαστε ταυτόχρονα, προσπαθούμε μέσα από ορθή διαχείριση του χρόνου και με τη χρήση εργαλείων κατάλληλων για project management, να επικοινωνούμε συχνά και να κατανέμουμε τα διάφορα tasks ανάλογα με τον ρόλο της καθεμιάς στην ομάδα. Αν και συναντάμε κάποιες δυσκολίες, πιστεύουμε πως όταν σε μία ομάδα υπάρχει θέληση, αφοσίωση και διάθεση για δουλειά δεν χωρούν δικαιολογίες.

 

Code it2 .jpg


 
Λόγω της κρίσης, οι νέοι/ες στην Ελλάδα συχνά γίνονται πιο καινοτόμοι αλλά και πιο ανθεκτικοί, χαρακτηριστικά απαραίτητα για την επιχειρηματικότητα. Έχουμε συναντήσει κατά καιρούς διάφορες δυσχέρειες όσον αφορά γραφειοκρατικές και φορολογικές υπηρεσίες, ωστόσο στην Ελλάδα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλοί φορείς, οργανισμοί και θεσμοί που ενισχύουν τη νεανική επιχειρηματικότητα και δίνουν κίνητρα σε νέους να πειραματιστούν με το “επιχειρείν”. Για παράδειγμα εμείς έχουμε την τιμή να αποτελούμε fellows του Angelopoulos-Clinton GIU Fellowship. Σίγουρα το περιβάλλον δεν είναι ιδανικό στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες, ωστόσο γίνονται πολύ αξιόλογες προσπάθειες ενδυνάμωσης του επιχειρηματικού οικοσυστήματος, οπότε αισιοδοξούμε ότι οι πολιτικοί ιθύνοντες θα αφουγκραστούν αυτές τις εξελίξεις και θα αναμορφώσουν αντίστοιχα τη νομοθεσία.
 

Οι σύγχρονες επιχειρήσεις πρέπει να προλαβαίνουν τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και να διατηρούν την προσοχή του κοινού τους τη στιγμή που την ίδια προσοχή διεκδικούν άπειρα άλλα brands. Για να το καταφέρουν αυτό πρέπει να μένουν αυθεντικές, να μιλούν στη γλώσσα του κοινού τους και να επιδιώκουν συνεχώς να βελτιώνονται μέσα από εποικοδομητικό feedback. Ακριβώς όμως επειδή οι επιχειρήσεις σήμερα αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις, είναι μια ευκαιρία για αυτές να βελτιώνουν συνεχώς τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους λόγω του ανταγωνισμού και άρα να ικανοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες του κοινού.
 

Νομίζω πως θα ξεκινούσαμε πιο νωρίς τους επιχειρηματικούς μας πειραματισμούς εαν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο. Επιχειρηματικότητα χωρίς σφάλματα και αποτυχίες δε νοείται, συνεπώς όσο πιο νωρίς ξεκινά κανείς αυτό το rollercoaster τόσο μεγαλύτερο περιθώριο έχει να κάνει λάθη και φυσικά να μάθει από αυτά. Μετά από 5 χρόνια οραματιζόμαστε να έχουμε συνεισφέρει στην βελτίωση των συνθηκών ζωής και της απασχολησιμότητας όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων. Ως άτομα, κάθε μία έχει τους δικούς της στόχους και επαγγελματικές φιλοδοξίες, ωστόσο κοινό χαρακτηριστικό μας είναι η διάθεση μας να έχουμε συμβάλει όσο περισσότερο μπορούμε σε επίπεδο κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.
 

Απέναντι στην “απειλή” της κρίσης οι νέοι σήμερα έχουν δύο επιλογές: είτε να κοιτάξουν για πλάγιους τρόπους ταχείας ανέλιξης διαιωνίζοντας παλαιότερες τακτικές που εν μέρει ευθύνονται για την κατάληξη της χώρας, είτε να κάνουν το παραπάνω βήμα από αυτό που η κοινωνία αναμένει από αυτούς και να καινοτομήσουν. Η συμβουλή που θα δίναμε εμείς στους νέους και στις νέες που πραγματοποιούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στον επαγγελματικό χώρο, είναι να ακολουθήσουν τη δεύτερη επιλογή. Ζούμε σε μια εποχή πολλαπλών ευκαιριών, όπου η κινητικότητα ανάμεσα στις χώρες δεν έχει προηγούμενο και το διαδίκτυο μειώνει τις αποστάσεις, επομένως προτρέπουμε τους νέους να μη βυθίζονται στη μιζέρια, να μην επαναπαύονται στις προφάσεις που προσφέρει η περίοδος της κρίσης αλλά αντιθέτως να θέτουν μακροπρόθεσμους στόχους, να θεμελιώνουν την προσωπικότητα τους και να επιλέγουν τις δουλειές, τις ενασχολήσεις και τις σπουδές εκείνες που θα τους αναπτύξουν περισσότερο, ακόμα και αν φαίνονται ακατόρθωτες.
Απέναντι στα υψηλά επίπεδα της νεανικής ανεργίας και στον χαρακτηρισμό της γενιάς μας ως “generation jobless”, μπορούμε να σταθούμε εφευρετικοί, να αποκτήσουμε πρακτική εμπειρία πριν ακόμα αποφοιτήσουμε από το πανεπιστήμιο και να επενδύσουμε στις λεγόμενες “transferrable” δεξιότητες, σε αυτές δηλαδή που μπορούν να μεταφερθούν σε διαφορετικούς κλάδους εργασίας.
Συγχρόνως, σε αυτούς που ήδη έχουν “επιτύχει” θέλουμε να πούμε να μοιράζονται τις κεκτημένες γνώσεις και εμπειρίες τους, ακόμα και τον χρόνο τους λειτουργώντας ως μέντορες για νεότερα άτομα, καθώς όσα περισσότερα άτομα γύρω μας βοηθούμε να εκπληρώσουν τους στόχους τους και να αναβαθμίσουν τη ζωή τους, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθούμε ως κοινωνικό σύνολο αλλά και ως χώρα.
 

http://www.codeitlikeagirl.com

Code it4 .jpg