Είμαστε περήφανοι για τα προϊόντα που μας παρέχει η ελληνική γη. Εσείς;


Η Ευγενία Λιανού και ο Φώτης Πλεξουσάκης έχουν ένα κοινό: την αγάπη και το πάθος για τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Αυτό τους  οδήγησε στη δημιουργία του ηλεκτρονικό κατάστημα (www.e-utopia.gr). Στόχος τους είναι να προσφέρουνε στους πελάτες τους προϊόντα, με άριστες προδιαγραφές, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Για το e-utopia μιλήσαμε με την Ευγενία Λιανού. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

 
Ξεκινήσαμε ως ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (www.e-utopia.gr) που ασχολείται με την πώληση ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων, με στόχο να προσφέρουμε στους πελάτες μας προϊόντα, με άριστες προδιαγραφές, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Σύντομα, το πείσμα να αποδείξουμε ότι η ευτοπία δεν είναι ουτοπία, ήταν το κίνητρο για να δημιουργήσουμε το δικό μας φυσικό κατάστημα, στη Νέα Ερυθραία. Η «ΕΥΤΟΠΙΑ» αποτελεί μια προσπάθεια να αντισταθούμε στο βιομηχανοποιημένο τρόπο ζωής και να προασπίσουμε τα δώρα που μας δίνει απλόχερα η ελληνική φύση. Όλα τα προϊόντα που επιλέξαμε παρασκευάζονται από μικρές οικοτεχνίες με μεράκι και αγάπη για την παράδοση. Στόχος μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και να αντισταθούμε στα τυποποιημένα προϊόντα.
Με πίστη για το αγνό, φυσικό και ποιοτικό και βεβαιότητα για το «αναντικατάστατο» των ελληνικών προϊόντων επιλέξαμε βραβευμένα κρασιά, ορεκτικά, πρωτότυπες γεύσεις λικέρ, παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, ιδιαίτερες γεύσεις στο ξίδι, αλλά και βιολογικό λάδι και ελιές, αρωματικά φυτά και βότανα, χύμα βιολογικά όσπρια, πετιμέζι, μέλι, ξηρούς καρπούς, παξιμάδια, ελληνικό καφέ, ούζο ή τσίπουρο.

e-utopia1.jpg

 
Με αγάπη για το αυθεντικό και το απέριττο αλλά και πάθος για υγιεινή διατροφή, γεμίσαμε τα ράφια της «ΕΥΤΟΠΙΑΣ» μας με προϊόντα που επιλέγονται, από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, με στόχο να φθάνει στον πελάτη ό,τι καλύτερο από την ελληνική γη. Αναζητήσαμε παραγωγούς που αντιστέκονται στις σύγχρονες μεθόδους και εφαρμόζουν τους πιο αγνούς τρόπους επεξεργασίας, εντοπίσαμε αρώματα και γεύσεις μοναδικές, παρασυρθήκαμε από την ουτοπία για να μεταφέρουμε στον πραγματικό κόσμο την απλότητα των παιδικών μας χρόνων. Ήδη πολλά προϊόντα έχουν τη δική μας ετικέτα, διασφαλίζοντας ακόμη καλύτερη ποιότητα για τους πελάτες μας.
Η «ΕΥΤΟΠΙΑ» ασχολείται με το κομμάτι της λιανικής αλλά και της χονδρικής πώλησης. Πιο συγκεκριμένα, στη λιανική περιλαμβάνεται εκτός από το φυσικό κατάστημα, η λειτουργία του e-shop και η συμμετοχή σε εκθέσεις. Γνωρίζοντας ότι, τα παντοπωλεία παραγκωνισμένα εδώ και δεκαετίες από τον ανταγωνισμό των τυποποιημένων προϊόντων και τους φρενήρεις ρυθμούς της πόλης έχουν μειωθεί και την θέση τους την έχουν πάρει τα Super Markets, τα οποία και αποτελούν τον πόλο έλξης για τους περισσότερους καταναλωτές, διατηρήσαμε και αναβαθμίσαμε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα, καλύπτοντας τις ανάγκες ενός σύγχρονου και απαιτητικού κοινού. Η χονδρική περιλαμβάνει πωλήσεις σε καταστήματα τροφίμων, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Επιπλέον, η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο των εταιρικών και συνεδριακών δώρων, ενώ επιδιώκει περεταίρω ανάπτυξη μέσω franchising.

 

e-utopia2.jpg


 
Το όραμά μας κινείται στα όρια του πραγματικού με το φανταστικό. Από τη μία, η λέξη "ουτοπία" είναι συνώνυμη του εξωπραγματικού και του ανέφικτου. Από την άλλη, ως “ευτοπία” θα χαρακτηρίζαμε την αναζήτηση ενός καλύτερου, εφικτού κόσμου. Η ευτοπία, λοιπόν, από την οποία πήραμε το όνομά μας, δεν είναι το αντίθετο της πραγματικότητας, αλλά η προβολή μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας.
Στόχοι μας είναι:
- η μύηση του καταναλωτή σε μια νέα κουλτούρα, που θέτει στο επίκεντρο τη σημασία της σωστής διατροφής
- η διασφάλιση υψηλής ποιότητας, διατηρώντας προσιτές τιμές
- η υποστήριξη μικρών παραγωγών και η συμβολή στην ενίσχυση της οικοτεχνίας
- η διατήρηση προσωπικής επικοινωνίας με τον πελάτη
Επιπλέον, η «ΕΥΤΟΠΙΑ» συνεργάζεται με το «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ», ένα Εξειδικευμένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης για νέους και νέες με νοητική υστέρηση. Οι καταρτιζόμενοί του φτιάχνουν τα μοναδικά κρητικά κουλουράκια κρασιού, που έχουν γίνει το best seller μας αλλά και τις ποδιές και τις υφασμάτινες τσάντες μας. Θα είμαστε πάντα δίπλα τους, γιατί πιστεύουμε ότι οτιδήποτε θετικό, θα προκύψει μόνο με το άθροισμα πολλών μικρών ενεργειών από όλους...

 

e-utopia3.jpg


 
Στην «ΕΥΤΟΠΙΑ» απασχολούμαστε δυο άτομα, οι δημιουργοί της εταιρείας. Η μόνη διαφοροποίηση στον τρόπο δουλειάς σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι σταδιακά αποκτούμε περισσότερες εμπειρίες, τις οποίες προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε για την ανάπτυξη της εταιρείας μας.

 
Δυστυχώς, θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά κίνητρα για τους νέους επιχειρηματίες. Παρότι έχουν απλοποιηθεί αρκετά οι διαδικασίες ίδρυσης επιχείρησης, η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η έλλειψη ρευστότητας, η υψηλή φορολογία και η χαμηλή καταναλωτική ζήτηση αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα. Ωστόσο, παρά τις καθημερινές δυσκολίες, η ικανοποίηση που προέρχεται από την προσωπική δημιουργία είναι πάντα ισχυρότερη.

 
Η ισχυρότερη πρόκληση για μια επιχείρηση στις μέρες μας είναι να αντέξει στο χρόνο χωρίς να κάνει εκπτώσεις στις αξίες και τα πιστεύω της.

 
Τα λάθη που έγιναν και θα εξακολουθήσουν να γίνονται, αποτελούν τις πολυτιμότερες εμπειρίες μας, επομένως δε θα αλλάζαμε τίποτα στην πορεία μας. Σε 5 χρόνια ελπίζουμε να έχουμε επιτύχει το βασικότερο στόχο μας, που είναι η εξοικείωση των καταναλωτών ώστε να επιλέγουν συνειδητά προϊόντα και υπηρεσίες.


Εαν μπορούσαμε να δώσουμε μια συμβουλή σε κάποιον που ξεκινάει τώρα θα λέγαμε ότι το σημαντικότερο συστατικό για την επαγγελματική επιτυχία είναι το μεράκι, το πάθος και πίστη στις αξίες μας.

www.e-utopia.gr


e-utopia4.jpg