Η ιδέα από την οποία ξεκίνησε το JoinCargo ήρθε από απλή καθημερινή παρατήρηση την ώρα που οδηγούσα από το σπίτι μου στο εργοστάσιο όπου εργαζόμουν.


Το JoinCargo είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα μεταφορών, που φέρνει άμεσα σε επαφή τις εταιρείες που επιθυμούν να μεταφέρουν εμπόρευμα με τους μεταφορείς που χρειάζονται φορτίο για να γεμίσουν τα φορτηγά τους. Αποστολείς και μεταφορείς αυξάνουν την αποτελεσματικότητά τους με ένα κλικ. Για το JoinCargo μιλήσαμε με την Ρωξάνη Κουτσολουκά. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

 
Η ιδέα από την οποία ξεκίνησε το JoinCargo ήρθε από απλή καθημερινή παρατήρηση την ώρα που οδηγούσα από το σπίτι μου στο εργοστάσιο όπου εργαζόμουν. Η παρατήρηση δεν ήταν τίποτε παραπάνω από τον πολύ μεγάλο αριθμό φορτηγών που καθημερινά, στην Ελλάδα της κρίσης, κυκλοφορούν στους δρόμους.
Θα μου πείτε τι το περίεργο έχει αυτό;
Ότι πίσω του υποβόσκει μία τρομερή αντίφαση!
Την ίδια στιγμή που στο τμήμα logistics ενός εργοστασίου, χρειαζόταν να γίνουν αμέτρητα τηλέφωνα σε μεταφορείς για να δοθούν προσφορές και τελικά να καταλήξουμε σε έναν από αυτούς μετά από πολλές ώρες ασταμάτητων διαπραγματεύσεων τιμών, οι ίδιοι μεταφορείς άλλες ημέρες καλούσαν στο εργοστάσιο ζητώντας να πάρουν κάποια νέα μεταφορά. Όλα αυτά συνέβαιναν ενώ πράγματι πολλά φορτηγά συνέχιζαν να κυκλοφορούν στους δρόμους καθημερινά...Άρχισα να αναζητώ πληροφορίες για να δώσω μία ρεαλιστική απάντηση σε αυτή την παρατήρηση, που είχε μετατραπεί σε προβληματισμό. Όπως συνήθως συμβαίνει, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Το 40% των φορτηγών στην Ελλάδα κυκλοφορούν άδεια. Στην Ευρώπη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 25% και αυτό γιατί είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες οι outsource μεταφορές στις υπόλοιπες χώρες (Ευρώπη: 80% outsource | 20% inhouse vs Ελλάδα: 20% outsource | 80% inhouse).
Κάπου εδώ ξεκίνησε το ταξίδι του JoinCargo! Με την προσδοκία ότι θα ανατρέψει τα δεδομένα στην Ελληνική αγορά, μετατρέποντας τον σημερινό πολύπλοκο και μη αποτελεσματικό μηχανισμό, σε ένα απλό, εύκολο και πλήρως αποτελεσματικό σύστημα ανταποδοτικής συνεργασίας.

 
Το JoinCargo είναι μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιτρέπει στους μεταφορείς και στις εταιρίες που παράγουν, εμπορεύονται ή διακινούν αγαθά να συνδυάσουν τα φορτία τους. Απευθύνεται στα δύο μέρη κάθε B2B μεταφοράς. Ιδιαίτερα εστιαζόμαστε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι αυτές που χρειάζονται πολύ περισσότερο τις συνέργειες για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν με σταθερά και υγιή βήματα.
Η φιλοσοφία του JoinCargo είναι πως και τα δύο μέρη μπορούν να λειτουργήσουν περισσότερο αποτελεσματικά, γλυτώνοντας χρόνο – εξοικονομώντας χρήματα και κυρίως διατηρώντας υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και αγαθών.
Πώς γίνεται αυτό?
Με τον στοχευμένο συνδυασμό ανάμεσα στα μικρά φορτία που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους άδειους χώρους που έχουν τα φορτηγά στα καθημερινά τους δρομολόγια. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί είναι τόσο απλός και άμεσος, που επιτρέπει την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας μεταφοράς εμπορεύματος μόλις σε 3 βήματα και σε 15’. Ενώ η ακριβής ανταπόκριση ως προς τη διαθεσιμότητα των μεταφορέων, σύμφωνα με τις αναζητήσεις των φορτωτών, κάνει εφικτή την εξοικονόμηση κόστους για τις επιχειρήσεις και την αύξηση του τζίρου για τους μεταφορείς. Τίποτα όμως δε συμβαίνει εις βάρος της ποιότητας της υπηρεσίας, γιατί το JoinCargo δεν είναι ένα ανοιχτό σύστημα στο οποίο κάθε άτομο ή επιχείρηση μπορεί να πειραματιστεί. Αντιθέτως είναι μία πλατφόρμα επαγγελματιών που μπορούν να μοιραστούν το ίδιο όραμα και τις ίδιες αξίες. Κάθε μας συνεργασία είναι προσωπική.

 
Το JoinCargo, είναι μία startup επιχείρηση που έχει ξεκινήσει κερδίζοντας το πρώτο βραβείο, στον πρώτο διαγωνισμό Squeeze του Oragne Grove το 2014. Μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια έχουν μεσολαβήσει και άλλες διακρίσεις, όπως αυτή στον διαγωνισμό MIT Enterprise Forum και στον διαγωνισμό Balkan Venture Forum. 
Το όραμά μας είναι η επαναστατική αλλαγή στον σημερινό τρόπο υλοποίησης των οδικών μεταφορών. Μία αλλαγή που θα είναι ταυτόσημη με
    την απλότητα ως προς τη χρήση
    την αμεσότητα ως προς το αποτέλεσμα
    την υψηλή ποιότητα ως προς την υπηρεσία.
Στόχος είναι οι συνεργάτες μας, μεταφορείς και αποστολείς, να αναπτύξουν συνέργειες μεταξύ τους μέσω του JoinCargo, που θα είναι για αυτούς το βασικό συστατικό ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της επιχείρησής τους.
Τα βήματά μας είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένα προς αυτή την κατεύθυνση.
Μέχρι σήμερα, έχουμε καταφέρει:
    την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησης
    την ενίσχυση της ομάδας με δύο νέους συνεργάτες, έναν Marketing Manager και έναν Developer
    την κάλυψη με υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας ολόκληρου του νομού Αττικής, φτάνοντας μέχρι τα Οινόφυτα και τον Ασπρόπυργο.
Τα αμέσως επόμενα βήματά μας, είναι ακριβώς αυτά που θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά στην κατάκτηση του οράματος. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι στην ομάδα προχωράμε μαζί, με μεγάλη ορμή και όρεξη για τον προορισμό μας.

 
Όπως σε κάθε startup, οι ρυθμοί δουλειάς είναι πολύ γρήγοροι και απαιτητικοί από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα. Φυσικά είναι πολύ διαφορετικό και όμορφο το συναίσθημα όταν μπορείς να δημιουργήσεις τη δική σου ομάδα! Είμαστε ομάδα 3ων νέων ανθρώπων, αλλά γύρω μας έχουμε πολύ μεγάλη υποστήριξη από advisors, mentors καθώς και από αξιόλογους συνεργάτες του τομέα των μεταφορών/logistics.
Το γεγονός ότι έχουμε ξεκινήσει μέσα από το Orange Grove και συνεχίζουμε να είμαστε μέρος του, είναι για το JoinCargo καθοριστικός παράγοντας της μέχρι σήμερα επιτυχίας, αλλά και της πεποίθησης ότι θα φτάσουμε στο όραμά μας.

 
Η Ελλάδα βιώνει εδώ και πολλά χρόνια μία βαθιά κρίση που έχει επηρεάσει κάθε τομέα εμπορικής δραστηριότητας. Δεν είναι θεωρία όμως πως η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Γιατί οι ευκαιρίες προϋποθέτουν ανάγκη για αλλαγή και η αλλαγή είναι ο μόνος δρόμος για να βγει κάθε οικοσύστημα από μία κρίση.
Αλλαγή με σκοπό, όχι χωρίς πλάνο. Με σκοπό την καινοτομία και τη βιωσιμότητα.
Η Ελλάδα είναι ένα καζάνι που βράζει και μέσα σε αυτόν τον αναβρασμό οι start-up εταιρίες πληθαίνουν, μεγαλώνουν και σημειώνουν επιτυχίες συνεχώς. Την ίδια στιγμή στο περιβάλλον των start ups οι συνθήκες διαμορφώνονται και αλλάζουν καθημερινά. Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να γίνονται διαφορετικά, για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το έργο των start ups που ταυτίζεται με την καινοτομία και την ανάπτυξη. Ωστόσο, το πάθος και η πίστη όλων των ανθρώπων που ξεκινούν μιά start up, σε συνδυασμό με την όλο και αυξανόμενη υποστήριξη και συνεισφορά που λαμβάνουμε από καταξιωμένους ανθρώπους της αγοράς (από τον ρόλο των mentors, advisors κλπ), αποτελούν εχέγγυα επιτυχίας.
Τελικά, όταν αποφασίζεις να επιχειρήσεις είσαι έτοιμος να ανταπεξέλθεις στα εμπόδια που θα συναντήσεις με δημιουργικότητα και εφευρετικότητα.
 
Οι συνέργειες θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις σήμερα στην Ελλάδα. Απαιτούν προσαρμοστικότητα, διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας. Είναι όμως η προϋπόθεση για υγιή ανάπτυξη, γρήγορη πρόοδο και διασφάλιση υψηλής ποιότητας. Νομίζω ότι πρόκειται για το σύγχρονο μοντέλο επιχειρηματικής βιωσιμότητας. Δεν είναι τυχαία η ραγδαία εμφάνιση όλο και περισσότερων startups... όσο πιο μικρός, τόσες περισσότερες οι συνέργειες...
Από τα λίγα χρόνια που βρίσκομαι στην Ελλάδα έχω καταλάβει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν η καθεμία μόνη της. Με τον τρόπο αυτό η επιτυχία θα έρθει πιο αργά, με υψηλότερο κόστος – οικονομικό και ψυχικό –, διατρέχοντας περισσότερους κινδύνους και τελικά θα έρθει σε λιγότερους.

 
Φυσικά και υπάρχουν πράγματα που ανήκουν πια στο παρελθόν αλλά γυρνώντας τον χρόνο πίσω θα τα έκανα διαφορετικά. Αυτή είναι και η απόδειξη της εμπειρίας που κερδίζεις με τον χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, θα φρόντιζα να ξεκινήσω τη διεκπεραίωση ορισμένων νομικών θεμάτων νωρίτερα, διότι δεν περίμενα ότι θα χρειαστώ όσο χρόνο τελικά αφιέρωσα. Ταυτόχρονα, εάν είχα τη δυνατότητα θα επέλεγα να φτιάξω τη δική μου ομάδα πολύ νωρίτερα, μιας και είναι υπέροχο το συναίσθημα να μοιράζεσαι το όραμά σου και την αγωνία σου σε κάθε στάδιο δημιουργίας και ανάπτυξης της ιδέας. Ενώ ένα σημείο προσοχής, που έχω πια πάντα στο μυαλό μου, είναι αυτό της εστίασης. Μία start up είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να εστιάσει σε αυτό που πραγματικά έχει αξία για αυτή και να μην παρασύρεται από πλήθος ερεθισμάτων με τα οποία σίγουρα θα έρθει σε επαφή. Η εστίαση και η συνέπεια νομίζω πως κάνουν τη διαφορά.

 
Γεννήθηκα και έζησα στην Ολλανδία. Εκεί σπούδασα Logistics. Ήρθα στην Ελλάδα πριν 4 χρόνια και το JoinCargo γεννήθηκε σαν ιδέα πριν 2 χρόνια. Προσωπικά έκανα το μεγαλύτερο βήμα της ζωής μου την εποχή της κρίσης, στην Ελλάδα της κρίσης. Η απόφασή μου μέχρι στιγμής με έχει αποζημιώσει. Ναι υπάρχουν ευκαιρίες! Δημιουργούνται συνεχώς, παντού. Αρκεί να έχεις τις κεραίες σου ανοιχτές και να είσαι ανοιχτός να αλλάξεις, αν κάτι σήμερα δεν κάνεις καλά. Η συμβουλή που θα έδινα σε κάποιο παιδί που βγαίνει τώρα στην αγορά, είναι να μην δέχεται συμβουλές. Να έχει πίστη στις δυνάμεις του. Να δουλέψει σκληρά για αυτό στο οποίο πιστεύει, όπου και αν βρίσκεται, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Να μη φοβάται την αλλαγή.

http://www.joincargo.com

 

joinCargo1.jpg