Μέσα σε 48 ώρες κλήθηκαν να εξελίξουν μια ιδέα που θα μπορούσε εν δυνάμει να αποτελέσει λύση σε παγκόσμιο πρόβλημα.


Δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κλήθηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς φοιτητικού διαγωνισμού "Invent for the planet" και μέσα σε 48 ώρες, να επιλέξουν, να εξελίξουν και να παρουσιάσουν μια ιδέα που θα μπορούσε εν δυνάμει να αποτελέσει λύση σε παγκόσμιο πρόβλημα. 

Ο διεθνής φοιτητικός διαγωνισμός "Invent for the planet" είναι ένας διαγωνισμός του οποίου η διεξαγωγή έλαβε χώρα στο ΑΠΘ με 70 "ΑΠίΘανους", όπως χαρακτηρίστηκαν από την Πρυτανεία, φοιτητές και φοιτήτριες του ελληνικού εκπαιδευτικού ιδρύματος να εργάζονται, ενώ παράλληλα το ίδιο συμβαίνει σε 30 πανεπιστήμια απ όλο τον κόσμο και διεξάγεται υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου του Texas A&M των ΗΠΑ. 

Μέσα σε 48 ώρες φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ, δημιούργησαν ομάδες, συνεργάστηκαν για να βρουν καινοτόμες προσεγγίσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις, έλαβαν τεχνολογική και επιχειρηματική καθοδήγηση από καθηγητές του ΑΠΘ και στελέχη της αγοράς, δημιούργησαν ηλεκτρονικά αλλά και φυσικά πρωτότυπα της λύσης τους στα εργαστήρια του ΑΠΘ που ήταν ανοικτά καθόλη τη διάρκεια του διαγωνισμού και στο τέλος δημιούργησαν παρουσιάσεις που είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε επιτροπή κριτών που είχαν αναλάβει να παράσχουν χρήσιμες συμβουλές για τη βελτίωσή τους.   

Στη δε τελική φάση του διαγωνισμού δημιουργήθηκαν οκτώ (8) ομάδες που επέλεξαν να προτείνουν λύσεις για έξι (6) παγκόσμιες προκλήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Στο "στόχαστρο" βρέθηκαν τα παγκόσμια ζητήματα της προσωποποιημένης μάθησης, της πρόσβασης σε καθαρό νερό, των ψευδών ειδήσεων (fake news), υπήρχαν όμως και φοιτητικές ομάδες που αποφάσισαν να επιλέξουν τον εξοπλισμό για ιατρικό προσωπικό σε απομακρυσμένες περιοχές, τη αποτελεσματική αεροπορική διασύνδεση του κόσμου ή τη βελτίωση της δομής των αεροσκαφών.

Η πρώτη θέση τελικά κατακτήθηκε από την ομάδα HAILdom, που ανέπτυξε ένα τροχήλατο μηχανισμό για την κάλυψη των φτερών και των ευαίσθητων σημείων ενός αεροπλάνου με ειδικό "πανί" σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, όταν αυτό είναι σταθμευμένο στο αεροδρόμιο. Τα μέλη της ομάδας παρουσίασαν μάλιστα και πρωτότυπο της ιδέας τους, ανέλυσαν το υλικό από το οποίο θα μπορούσε να φτιαχτεί και εξήγησαν πως οι εκδόσεις που σχεδιάζουν θα είναι συμβατές με πολλές οικογένειες αεροσκαφών, ειδικά κατασκευασμένες (custom made) ακόμη και για μεγάλα αεροσκάφη, όπως Boeing 747 ή Airbus A380, όπως εξήγησαν στην επιτροπή που τους έκρινε. 

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα "Aqua Sil.Ca", που επέλεξε έναν τομέα με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον λόγω και της γεωμορφολογίας της χώρας. Οι φοιτητές ανέπτυξαν ένα φορητό φίλτρο νερού για τον αναπτυσσόμενο κόσμο που αποτελείται από αναλώσιμα μέρη, δομικά στοιχεία διαθέσιμα σε αφθονία χωρίς κόστος στη φύση όπως η άμμος κ.α., στοιχεία που δεν έχουν υψηλό κόστος και δεν είναι εξειδικευμένης παραγωγής και χωρίς να χρειάζεται καμία πηγή ενέργειας εκτός από τον ήλιο. Στόχος των φοιτητών και των φοιτητριών είναι μια οικογένεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο να έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό και άρα να προστατεύεται η υγεία των μελών. Το συγκεκριμένο βραβείο παρέλαβαν τα μέλη της ομάδας από τα χέρια του προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκου Λουφάκη. 

Την τρίτη θέση κατέλαβε η ομάδα με την ονομασία Δiagnosis, που επέλεξε να αναπτύξει ένα σύστημα για την αποτελεσματική επικοινωνία των γιατρών που βρίσκονται σε απομακρυσμένα ή δυσπρόσιτα μέρη του αναπτυσσόμενου ή και του ανεπτυγμένου κόσμου με τα πλησιέστερα νοσοκομεία ή ιατρικά κέντρα, σύστημα που θα μπορεί να κάνει μια ανάλυση αίματος επί τόπου, σε μια απομακρυσμένη περιοχή και άρα να οδηγήσει στην καλύτερη και έγκαιρη διάγνωση των ασθενών. 

Οι πέντε καλύτερες ομάδες απ όλο τον κόσμο και τους επί μέρους διαγωνισμούς θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν στον τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Texas Α&Μ των ΗΠΑ.