Δεν χρειάζονται αποστείρωση όπως τα ατσάλινα.


Χειρουργικά εργαλεία εκτυπωμένα σε 3d printer θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής στο σεμινάριο με τίτλο «ABCS3-Applied Basic Clinical Seminar with Scenarios for Students».

Η καινοτομία τους; Δεν χρειάζονται αποστείρωση όπως τα ατσάλινα, χάρη στα νανοσωματίδια αργύρου που τα καλύπτουν και τα οποία εμποδίζουν την προσκόλληση βακτηρίων. Αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του ειδικευόμενου στη γενική χειρουργική ιατρού Πέτρου Μπαγγέα, με θέμα τις εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης στη χειρουργική.

«Τα εργαλεία αυτά είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα που θέλουμε. Tρισδιάστατα εκτυπωμένα χειρουργικά εργαλεία έχουν χρησιμοποιηθεί από Αμερικανούς κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν. Η πρωτοτυπία στα δικά μας εργαλεία είναι ότι δεν χρειάζονται αποστείρωση γιατί είναι επικαλυμμένα με νανοσωματίδια αργύρου που έχουν αντιμικροβιακές και αντιπροσκολητικές ιδιότητες. Τα εργαλεία αυτά μπορεί να είναι μιας χρήσεως αλλά μπορούν να αποστειρωθούν μέχρι και 10 φορές και να επαναχρησιμοποιηθούν. Το κόστος τους είναι ελάχιστο. Για παράδειγμα, η εκτύπωση ενός χειρουργικού αγκίστρου κοστίζει το 1/14 της τιμής του κλασικού ατσάλινου» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπαγγέας.

Πλέον, άλλωστε, το κόστος ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή είναι κάθε άλλο παρά απαγορευτικό: στο παρελθόν κόστιζε μερικές χιλιάδες ευρώ, αλλά σήμερα μπορεί κάποιος να τον βρει στην αγορά ακόμα και στα 200-300 ευρώ. 

Το σεμινάριο όπου οι φοιτητές θα εκπαιδευτούν με αυτά τα πρωτοποριακά εργαλεία διοργανώνεται, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, από την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ) Παράρτημα Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με 10 πανεπιστημιακές κλινικές του ΑΠΘ και άλλους φορείς, και αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 300 σπουδαστές από όλη την Ελλάδα.