Επιπλέον, στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο.


Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, τα παιδιά μπορεί να μην πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να λένε τα κάλαντα, αλλά να στέλνουν το ρομποτάκι τους για λογαριασμό τους. Γιατί ήδη μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας, μέλη της ομάδας ρομποτικής Hyperion Robotics, κατασκεύασε ένα ρομποτάκι που τραγουδάει τα κάλαντα και στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Συγκεκριμένα, είναι προγραμματισμένο να λέει τα κρητικά κάλαντα και έχει εφοδιαστεί με ένα ρομποτικό βραχίονα που του επιτρέπει να στολίζει το δέντρο του εργαστηρίου του πανεπιστημίου. Αν και η οργάνωση, με ένα τέτοιο μηχάνημα, πρέπει να αρχίζει… πολλούς μήνες πριν από τα Χριστούγεννα: έξι μήνες μελετούσαν κινηματικά μοντέλα οι σπουδαστές και δύο μέρες χρειάστηκαν για να προγραμματίσουν τις σχετικές εντολές στο «χριστουγεννιάτικο» ρομπότ.

«Με το ρυθμό που προοδεύει η τεχνολογία σε λίγα χρόνια τα ρομπότ δεν θα είναι προϊόντα σε εργοστάσια και εξειδικευμένα εργαστήρια», σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος της ομάδας ρομποτικής Hyperion Robotics, Μηνάς Δασυγένης, λέκτορας στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, προσθέτοντας: «Σήμερα είναι πολύ ακριβές αυτές οι κατασκευές -το ρομπότ στο βίντεο έχει κόστος άνω των 5.000 ευρώ- και γι' αυτόν το λόγο δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα. Καθώς, όμως, προοδεύει η τεχνολογία και μειώνεται το κόστος τους, θα αρχίσουν να μπαίνουν στα σπίτια μας».

Δες το βίντεο παρακάτω:

{youtube}HXMgzP-u2e8{/youtube}