Ονομάζεται Βαλεντίνος Τζέκας, είναι μόλις 20 ετών και σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας.


Άρχισε να γράφει κώδικα στα 12 χρόνια του, μυήθηκε σε βασικές αρχές του hacking στα 15, ενώ στα 18 του δημιούργησε την πρώτη του startup (Near), που τράβηξε ακόμα και την προσοχή του Forbes. Σήμερα, στα 20 χρόνια του, είναι ο φοιτητής που υπογράφει ένα πρόγραμμα κατά των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, το λεγόμενο FightHoax.

Ο λόγος για τον Βαλεντίνο Τζέκα, φοιτητή του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στο Ευρωκοινοβούλιο, να μιλήσει για την εφεύρεσή του.

«Δεν περίμενα πως η φωνή μου, οι σκέψεις μου, οι ιδέες μου θα είχαν τη δύναμη να κουνήσουν “βράχους” και θα ακουγόταν στον κόσμο. Μια τέτοια ευκαιρία μού δόθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρότεινα τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε την παραπληροφόρηση στο Ίντερνετ, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αναπτύξουν κριτική σκέψη αλλά παρουσίασα, επίσης, την έκδοση 2.0 του fightHoax.com μπροστά σε σημαντικά άτομα!» έγραψε σε μια ανάρτησή του στο Facebook.

Το FightHoax, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα πολυεργαλείο που αναλύει άρθρα ειδήσεων και παρουσιάζει κατά πόσο είναι έμπιστο αυτό που διαβάζει ο αναγνώστης. Η χρήση του έχει ως στόχο να βοηθήσει τους δημοσιογράφους και τους καθημερινούς ανθρώπους να αναλύουν και να λαμβάνουν σχετικές χρήσιμες πληροφορίες, για οποιοδήποτε θέμα ειδήσεων, μέσα σε δευτερόλεπτα.