Όλες οι προϋποθέσεις και τα απαραίτητα έγγραφα για να το διεκδικήσεις.


Αν εργάζεσαι και σπουδάζεις ταυτόχρονα, ο ΟΑΕΔ προσφέρει ένα επίδομα που θα σου επιτρέψει να μη χάνεις ημερομίσθια την περίοδο που απουσιάζεις από τη δουλειά σου για να συμμετάσχεις στην εξεταστική.

Οι ενήλικες εργαζόμενοι φοιτητές που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, οι σπουδαστές των ΙΕΚ που εποπτεύονται από το δημόσιο και οι προπτυχιακοί φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου (ανεξαρτήτως ηλικίας) δικαιούνται μια άδεια τριάντα ημερών από τη δουλειά τους, για να συμμετάσχουν στις γραπτές εξετάσεις της σχολής τους.

Το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι φοιτητές άνω των 28 ετών (μόνο όμως στη διάρκεια των προβλεπόμενων ετών σπουδών της σχολής στην οποία φοιτούν), καθώς και όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και συμμετέχουν σε εξετάσεις για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου.

Επιπλέον, οι φοιτητές που εργάζονται στην Ελλάδα και παρακολουθούν μεταπτυχιακό πρόγραμμα είτε εντός των συνόρων είτε στο εξωτερικό, δικαιούνται ανά έτος δέκα ημέρες άδειας άνευ αποδοχών.

Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες σπουδαστών, ο ΟΑΕΔ επιδοτεί για το διάστημα χρήσης της άδειάς τους το κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη (σύμφωνα με την ισχύουσα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, 26,18 ευρώ για άνω των 25 ετών και 22,82 ευρώ για κάτω των 25 ετών) αλλά όχι και τα ένσημα.

Πώς θα διεκδικήσεις το επίδομα;

Μέχρι τις 31/3 του επόμενου έτους από εκείνο στο οποίο έκανες χρήση της φοιτητής άδειας πρέπει να προσκομίσεις στον ΟΑΕΔ της περιοχής όπου ανήκει η εταιρεία όπου εργάζεσαι ή το υποκατάστημά της τα εξής δικαιολογητικά:

-Φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Φωτοτυπία Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς (και από τις δύο όψεις) για τους Έλληνες και τους ομογενείς σπουδαστές αντίστοιχα 

-Φωτοτυπία Διαβατηρίου και άδειας διαμονής για τους αλλοδαπούς σπουδαστές 

-Λογαριασμό Εθνικής Τραπέζης (φωτοτυπία της σελίδας στην οποία αναγράφεται το ΙΒΑΝ)

-Βεβαίωση (σε λογότυπο της εταιρείας) υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από τον εργοδότη όπου υποχρεωτικά θα αναφέρει τις ημέρες άδειας άνευ αποδοχών που χορήγησε για τη συμμετοχή σου στις γραπτές εξετάσεις της σχολής στην οποία είσαι εγγεγραμμένος (εάν η εταιρεία έχει υποκαταστήματα και εργάζεσαι σε ένα από αυτά, να αναφέρεται στη βεβαίωση εργοδότη σε ποιο εργάζεσαι ώστε να κατατεθούν στη συγκεκριμένη Υπηρεσία ΚΠΑ 2 του ΟΑΕΔ. Επίσης, εάν η επιχείρηση λειτουργεί Σάββατο ή/και Κυριακή να αναφέρεται στη βεβαίωση εργοδότη). 

-Τον ατομικό λογαριασμό ασφάλισής σου που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν ένσημα το διάστημα που έκανες χρήση της αδείας άνευ αποδοχών (οι ημέρες εργασίας και οι ημέρες άδειας εξετάσεων δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις ημέρες ασφάλισης από τον εργοδότη).

-Βεβαιώσεις από τη σχολή ότι συμμετείχες στις γραπτές εξετάσεις όπου και θα αναφέρονται οι ακριβείς ημερομηνίες των εξετάσεων. Οι βεβαιώσεις θα είναι υπογεγραμμένες και θα φέρουν τη σφραγίδα της σχολής. Οι ημέρες της άδειας μπορεί να είναι διακεκομμένες ή και συνεχόμενες, αλλά πάντα στο διάστημα πλησίον της εξεταστικής περιόδου για την οποία πήρες άδεια άνευ αποδοχών.