Τα προϊόντα δύο καθηγητών, που καλλιεργούνται με πρωτοποριακό τρόπο, ίσως αντικαταστήσουν τα φάρμακα ρύθμισης του σακχάρου!


Δύο καθηγητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας, o αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας και χημικός μηχανικός με εξειδίκευση στα τρόφιμα Κωνσταντίνος Πετρωτός και η διδάκτωρ Γεωπονίας Χρυσούλα Παπαϊωάννου, σύμφωνα με το larissanet.gr καλλιεργούν λαχανικά με την αεροπονία, μια μέθοδο που χρησιμοποιεί η NASA για την καλλιέργεια φυτών σε συνθήκες διαστήματος. Τα προϊόντα τους μάλιστα ίσως μελλοντικά να αντικαταστήσουν τα φάρμακα που χορηγούνται για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου! 

Η αεροπονία μπορεί να είναι το μέλλον της αγροτικής παραγωγής, καθώς δεν χρησιμοποιεί χώμα. Οι ρίζες των φυτών, που κρέμονται στον αέρα, ψεκάζονται με ένα ανακυκλούμενο θρεπτικό διάλυμα που θρέφει τις καλλιέργειες. 

«Όταν η ρίζα του φυτού είναι στον αέρα έχουμε πλεονεκτήματα. Η ρίζα θέλει οξυγόνο, το οποίο βρίσκει στον αέρα. Η αεροπονία λοιπόν έχει μεγαλύτερη παραγωγή από τη υδροπονία που τα φυτά είναι μέσα στο νερό. Το φυτό βρίσκει το καλύτερο περιβάλλον για να αναπτυχθεί. Προσπαθούμε να δούμε πόση τροφή και νερό χρειάζεται κάθε φυτό για να το ταΐσουμε επαρκώς», εξηγεί η κ. Παπαϊωάννου.

Η αεροπονία μπορεί ακόμα και να τετραπλασιάσει την παραγωγή σε σχέση με συμβατικές καλλιέργειες. Και να δώσει νέες θεραπείες σε ιατρικά προβλήματα.

Πράγματι, οι δύο καθηγητές «ταΐζουν» τα φυτά τους με ανόργανο βανάδιο, ένα ιχνοστοιχείο που, καθώς μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, υπάρχει σήμερα σε πολλά φάρμακα για διαβητικούς. Με αυτό τον τρόπο οι κ. Πετρώτος και Παπαϊωάννου μπορεί να παραγάγουν λαχανικά που θα περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία, αντικαθιστώντας ίσως, μελλοντικά, με λαχανικά τα φάρμακα που χορηγούνται σήμερα για τη ρύθμιση του σακχάρου!