«Πράσινες οάσεις στην πόλη» δημιούργησαν φοιτητικές ομάδες για το διαγωνισμό WWF Green Spaces!


Δύο χώροι στάθμευσης στην Αθήνα, ένα οικόπεδο δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο και τα σκαλιά του Αγίου Νικολάου στην Πάτρα μπορούν να δώσουν πράσινες ανάσες στις πόλεις, σύμφωνα με τις προτάσεις των φοιτητικών ομάδων που κέρδισαν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της WWF Ελλάς

Με τίτλο «Δημιουργώντας πράσινες οάσεις στις πόλεις», ο διαγωνισμός που έγινε με την επιστημονική στήριξη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, απέδειξε ότι οι φοιτητές έχουν πρωτότυπες ιδέες για αναπλάσεις χώρων πρασίνου με ευρηματικότητα και χωρίς αυξημένα κόστη κατασκευής και συντήρησης. 

Κατατέθηκαν συνολικά 27 προτάσεις από φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών του Μετσόβιου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πάτρας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ειδική κριτική επιτροπή βράβευσε τις τρεις καλύτερες προτάσεις με χρηματικά έπαθλα, ενώ απένειμε τιμητικό έπαινο σε άλλες εφτά. Στόχος του διαγωνισμού είναι οι προτάσεις να πάνε στους δήμους και τους αντίστοιχους φορείς προκειμένου να μην μείνουν στα χαρτιά.

Το 1ο βραβείο δόθηκε στην πρόταση για τον επανασχεδιασμό δύο υπαίθριων χώρων στάθμευσης και του μεταξύ τους πεζόδρομου κοντά στην πλατεία Βάθη. H ομάδα από την αρχιτεκτονική σχολή του Πολυτεχνείου (Κ. Ξανθόπουλος, Ζωή Αγγελακοπούλου, Ιωάννα Βουτσινά, Γεωργία Δράμπαλου και Ι. Μηλιωρίτσας) πρότειναν τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου 1.600 τ.μ. με κόστος παρεμβάσεων μόλις 30.000 ευρώ και πολλές γωνιές πράσινου για χαλάρωση.

wwfgreenspacesprwtovraveio.jpg


Το 2ο βραβείο, πήρε η πρόταση «Green Carpet Park», με θέμα τον σχεδιασμό του ελεύθερου χώρου 14 στρεμμάτων δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας. Η Χριστίνα Μαρία Διαμαντοπούλου πρότεινε να γίνει πάρκο με ανθόκηπους, ζώνες ανάπαυσης και παιχνιδιού με ψηλά δένδρα, με κόστος διαμόρφωσης 150.000 ευρώ. Περιλαμβάνονται και υποδομές για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και κοινωνική κουζίνα.

wwfgreenspacesdefterovraveio.jpg

Το 3ο βραβείο δόθηκε στην πρόταση ανάπλασης των 177 σκαλιών της Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Πάτρας, που οδηγούν στην Πάνω Πόλη. Οι φοιτήτριες Ευφροσύνη Μαστρογιαννοπούλου, Ισμήνη Λίντχορστ και Χρυσάνθη Χατζηκωτούλα εντόπισαν αναξιοποίητους χώρους στα πλαϊνά των σκαλοπατιών με επιφάνει περίπου 800 τ.μ., όπου προτείνουν να κατασκευαστούν γωνιές πράσινου και ράμπες για να μπορούν να κινούνται ΑμΕΑ και παιδικά καρότσια και να ντυθούν με ξύλο τα σκαλιά για να γίνουν καθίσματα. 

wwfgreenspacestritovraveio.jpg

Το WWF GreenSpaces είναι ένα καινοτόμο app για το πράσινο, μέσα από το οποίο κάθε πολίτης μπορεί να εντοπίσει, να καταγράψει και να αξιολογήσει πράσινους χώρους σε κάθε ελληνική πόλη. Ήδη έχουν καταγραφεί 1.700 χώροι σε 126 ελληνικές πόλεις. Μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν την εφαρμογή για iOS και Android.