Επικεφαλής στο πείραμα CAST το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας.


Βασικός συντονιστής στο πείραμα CAST του διεθνούς ερευνητικού κέντρου CERN είναι το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ spokesperson είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Κώστας Ζιούτας

zioutas.jpgΤο CAST αναζητά απαντήσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη σκοτεινή ύλη και είναι το πρώτο πείραμα που διαθέτει μία «κεραία» αρκετά ευαίσθητη για να εντοπίζει ρεύματα σκοτεινής ύλης που προέρχονται από το κέντρο του Γαλαξία και πιθανόν διαμορφώνονται από την βαρυτική εστίαση του Ήλιου. 

Στις 18 Δεκεμβρίου, το CAST εστίασε προς το κέντρο του Γαλαξία (Α του Τοξότη). Σε αυτή τη φάση ο Ήλιος βρισκόταν μπροστά από τον Αστερισμό και αναμενόταν να εστιάζει τα ρεύματα της σκοτεινής ύλης προς την Γη. 

Τα αποτελέσματα του πειράματος για την χρονική περίοδο 2012-2015 δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Physics, ενώ παρουσιάστηκαν και στην κύρια ιστοσελίδα του CERN και του Ινστιτούτου Max Planck

Επόμενος σταθμός του πειράματος είναι να αναζητήσει τα μέχρι τώρα άγνωστα σωματίδια, εστιάζοντας την έρευνα στις συνθήκες των πρώτων στιγμών του σύμπαντος και στο Big Bang. 

«Παρόλο που δεν καταφέραμε ακόμα να παρατηρήσουμε το πανταχού παρών σωματίδιο axion, το CAST επέδειξε μία ευαισθησία μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν, χάρη στην υποστήριξη του CESR και την δουλειά των CASTers. Τα αποτελέσματα του CAST εξάλλου, παραμένουν σημείο αναφοράς στον τομέα μας», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ζιούτας. 

Σχετικά αποτελέσματα από τη διεθνή ερευνητική κοινότητα στα θέματα αυτά ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και στο ετήσιο διεθνές συνέδριο 13th Patras Workshop on Axions, WIMPs and WISPs, που φέτος διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.