Το Τμήμα Χημείας πειραματίστηκε με το τηγάνισμα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.


Ένα διαφορετικό πείραμα έκανε η ομάδα του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που συμμετείχε στις ειδικές πτήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. 

Συγκεκριμένα, πειραματίστηκε με το βράσιμο της πατάτας μέσα σε καυτό ελαιόλαδο. «Στην ουσία δηλαδή μελετήσαμε τηγάνισμα πατάτας» αποκάλυψε ο επικεφαλής του Τμήματος Χημείας Καθηγητής Θεόδωρος Καραπάντσιος και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμια κλίμακα που γίνονται πειράματα βρασμού πορωδών υλικών άλλα και πειράματα τηγανίσματος σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Σχετικά με τα τελευταία θα πρέπει να προσθέσω ότι οι τηγανητές πατάτες είναι το πρώτο φαγητό που ανέφεραν αστροναύτες ότι θα ήθελαν να μπορούν να τρώνε κατά τη διάρκεια μεγάλης διάρκειας διαστημικών αποστολών, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους μιας και θα τους θυμίζει αυτά που τρώνε στη γη». Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη NASA και την ESA στο θέμα αυτό.

Για αυτό και το συγκεκριμένο πείραμα ήταν ένα από αυτά που επέλεξε να κάνει η ομάδα του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ που συμμετείχε στην 66η καμπάνια παραβολικών πτήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. 

Πρόκειται για ειδικές πτήσεις με ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος Airbus A310 το όποιο αφού ανέβει σε ύψος 10 χιλιομέτρων, σβήνει τους κινητήρες του και κάνει βουτιά για περίπου μισό λεπτό, καλύπτοντας απόσταση σχεδόν 2 χιλιομέτρων. Στο σύντομο διάστημα της πτώσης δημιουργούνται συνθήκες έλλειψης βαρύτητας που επιτρέπουν στους επιστήμονες που επιβαίνουν στο αεροσκάφος να κάνουν πειράματα σε συνθήκες που μοιάζουν με αυτές του διαστήματος. 

apthdiastima2.jpg

Η καμπάνια κρατάει 3 ημέρες και συνολικά γίνονται 91 βουτιές, ενώ σε κάθε βουτιά γίνονται πειράματα στις εγκαταστάσεις που έχουν φέρει οι διάφοροι επιστήμονες από τα πανεπιστήμιά τους και έχουν εγκαταστήσει στο εσωτερικό του Airbus. 

«Αυτή είναι η 10η φορά που στέλνουμε πείραμα σε καμπάνια παραβολικών πτήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Είμαστε η μόνη ελληνική ομάδα που κάνει πειράματα σε παραβολικές πτήσεις στο πλαίσιο ερευνητικών έργων χρηματοδοτούμενων από τον ΕΟΔ» ανέφερε ο Θ. Καραπάντσιος.

Εκτός από το τηγάνισμα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη γίνονται πειράματα για το ψήσιμο του καφέ ενώ ετοιμάζονται αντίστοιχα για το ψωμί και την μπύρα.   

«Όταν για παράδειγμα μια αποστολή στον Άρη μπορεί να διαρκέσει το λιγότερο 1,5 με 2 χρόνια, σε ένα εχθρικό περιβάλλον και χωρίς σίγουρη επιστροφή, το ψυχολογικό κομμάτι των επανδρωμένων αποστολών είναι πολύ σημαντικό. Ωφελούν, λοιπόν, όλα όσα θυμίζουν τις γήινες συνήθειες και συνθήκες» εξήγησε ο Θ.Καραπάντσιος. 

Η ομάδα του ΑΠΘ αποτελείται από τους: Θεόδωρος Καραπάντσιος, Καθηγητής τμήματος Χημείας ΑΠΘ, Γιάννης Λούμπας Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Τμήματος Χημείας ΑΠΘ, Σωτήρης Ευγενίδης Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Τμήματος Χημείας ΑΠΘ και Τριαντάφυλλος Τσιληπήρας, Τεχνικός ΑΠΘ. Με εξαίρεση τον κ. Λούμπα που δεν μπόρεσε να τα ταξιδέψει στο Bordeaux, οι άλλοι τρεις αποτέλεσαν την ιπτάμενη ομάδα του πειράματος.