Ονομάζεται Βαλεντίνος Τζέκας, είναι μόλις 20 χρονών και έφτιαξε το FightHoax επηρεασμένος από τις εκλογές στις ΗΠΑ. 


Τη λύση στα fake news, τα γνωστά hoaxes, που τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν καθημερινά στο διαδίκτυο με πολλούς χρήστες αλλά και μεγάλες ειδησεογραφικές σελίδες να πέφτουν «θύματα», έρχεται να δώσει ένας 20χρονος φοιτητής από τη Λάρισα

Ο Βαλεντίνος Τζέκας σπουδάζει Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και έφτιαξε έναν αλγόριθμο – «πολυεργαλείο» όπως το ονομάζει ο ίδιος, το FightHoax, που έχει τη δυνατότητα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να «σκανάρει» κάθε είδους πληροφορία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και να αποκριθεί κατά πόσο μία είδηση είναι πραγματική ή ψεύτικη

Πρόκειται για παγκόσμια καινοτομία στον «πόλεμο» κατά των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης που έχουν κηρύξει εξάλλου και μεγάλοι κολοσσοί, όπως η Google και το Facebook, που δίνουν δισεκατομμύρια προσπαθώντας να περιορίσουν τη διάχυση των παραπλανητικών ειδήσεων που κατακλύζουν το διαδίκτυο. 

valentinostzekas2.jpg

Ο Βαλεντίνος Τζέκας, γεννημένος στη Λάρισα, ξεκίνησε να γράφει κώδικα στα 12, έμαθε βασικές γνώσεις hacking στα 15 και στα 18 δημιούργησε την πρώτη του startup, το Near, η οποία πήρε αρκετή προσοχή από τη παγκόσμια σκηνή (Forbes, SXSW κλπ.) και τελικά εξαγοράστηκε από Αμερικανούς.

Για τη δημιουργία του FightHoax επηρεάστηκε, όπως λέει, από τις αμερικανικές εκλογές κατά τη διάρκεια των οποίων το ψέμα…πήγε σύννεφο. 

Πώς δουλεύει το FightHoax; Μιλώντας στο ka-business.gr, ο Βαλεντίνος Τζέκας εξήγησε «Αρχικά, αναλύεται η ιστορία και η φήμη της ιστοσελίδας που φιλοξενεί το άρθρο ειδήσεων. Είναι η σελίδα γνωστή για την συγγραφή πολλών ψευδών ειδήσεων όπως το abcnews.com.co, είναι γνωστή για τη δημοσίευση διαδοχικών αξιόπιστων άρθρων όπως ο Assosiated Press ή κάτι περισσότερο στη μέση, όπως το Fox News ή το Daily Mail; Στη συνέχεια, ο Fighthoax αναλύει τον συντάκτη του άρθρου και την ιστορία του. Είναι κάποιος γνωστός με ένα έμπιστο παρελθόν σε αξιόλογα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είναι κάποιος καθηγητής πανεπιστημίου ή κάποιος που δεν έχει ενεργό παρελθόν στη βιομηχανία ειδήσεων; Τελευταίο και πιο σημαντικό, αναλύεται το άρθρο. Από τη γλώσσα που χρησιμοποιείται για τα αναφερόμενα γεγονότα, συγκρίνει κάθε μικροσκοπική λεπτομέρεια του άρθρου με πιο αξιόπιστα άρθρα σχετικά με το ίδιο θέμα. Το Fighthoax διαβάζει και καταλαβαίνει το άρθρο σαν άνθρωπος. Scan-άρει ολόκληρο τον ιστό, όπως μια βάση δεδομένων, σε δευτερόλεπτα. Υπάρχουν αρκετές σημαντικές διαφορές με άλλα άρθρα που καλύπτουν το ίδιο γεγονός; Έχει το άρθρο αρκετές πληροφορίες για να συγκρίνουμε; Είναι καλή η γραπτή γλώσσα; Αυτοί είναι οι 3 κύριοι πυλώνες του Fighthoax».