Κατέλαβαν τη δεύτερη θέση σε διαγωνισμό εικονικής δίκης


Τη δεύτερη θέση στο διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης "The EUROPA Moot Court Competition" που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα και στους Φιλίππους κατέλαβε η Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Οι Έλληνες φοιτητές, απέκλεισαν τους συναδέλφους τους από τα Πανεπιστήμια της Μαδρίτης, της Σόφιας αλλά και της Λισαβόνας στη φάση των ημιτελικών και στον μεγάλο τελικό αντιμετώπισαν το Πανεπιστήμιο της Λυών. 

Όπως είπε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ΜΠΕ ‘Πρακτορείο FM 194,9’ o Πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί γίνονται στα αγγλικά, τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δημοφιλείς στις νομικές σχολές διεθνώς και οι Έλληνες φοιτητές “έχουν έναν τρόπο να διακρίνονται μετά από μια πολύ έντονη προετοιμασία, αντιμετωπίζοντας ομάδες από πάρα πολλές χώρες”.
Στο φετινό διαγωνισμό επιλέχτηκε ένα “ιδιαίτερα περίπλοκο και επίκαιρο θέμα” με ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά. Πρωταγωνιστές ήταν δύο πρόσφυγες από τη μια πλευρά και τα ευρωπαϊκά κράτη από την άλλη και διεξήχθη με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία εντός των κρατών. 

“Ένας νεαρός πρόσφυγας καθώς περνούσε από την Ελλάδα ερωτεύτηκε μια κοπέλα, την παντρεύτηκε σύμφωνα με το μουσουλμανικό δίκαιο αλλά ζητώντας άσυλο και μεταφερόμενος σε μια άλλη χώρα της Ε.Ε ο γάμος τους δεν έγινε δεκτός γιατί θεωρήθηκε μη νόμιμος αφού δεν είχε γίνει σύμφωνα με το δίκαιο της Ελλάδας”. 

Οι αντίπαλες ομάδες έπρεπε να καταθέσουν “τα επιχειρήματα και της μιας αλλά και της άλλης πλευράς, συνεπώς και του εν λόγω πρόσφυγα αλλά και του κράτους που δεν αποδέχονταν το γάμο,” ανέφερε ο κ. Μήτκας. 
Οι κριτές στη φετινή διοργάνωση ήταν υψηλού κύρους, αφού συμμετείχαν μεταξύ άλλων “ο πρώην πρόεδρος του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Βασίλειος Σκουρής, αλλά και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ε.Ε κ. Melchior Wathelet”.

Η φετινή διοργάνωση είχε και μια ακόμη ιδιαιτερότητα αφού “έγινε σε έναν εξαιρετικό χώρο, τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων”, σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ που επεσήμανε ότι “παρά την κρίση που περνούν τα ελληνικά πανεπιστήμια από αυτά εξακολουθούν να περνούν εξαιρετικά μυαλά, εξαιρετικοί φοιτητές και εξαιρετικές φοιτήτριες”.