Πώς μπορούν να πάρουν μέρος υποψήφιοι προηγούμενων ετών


Στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις βρίσκονται οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, διεκδικώντας μία θέση εισακτέου στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Παράλληλα, υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των προηγούμενων 2 ετών, μπορούν επίσης να μετέχουν στη διαδικασία για την εισαγωγή τους στο 10% των θέσεων εισακτέων. 
Όπως αναφέρει το alfavita.gr, η διάταξη του Υπουργείου Παιδείας ορίζει συγκεκριμένα πως οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου που παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε Τμήμα, Σχολή ή Εισαγωγική Κατεύθυνση των Πανεπιστημίων, Τ.Ε.Ι., Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, εφόσον έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ, μπορούν να μετέχουν για την εισαγωγή τους στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης, χωρίς νέα εξέταση.

Συγκεκριμένα, για τις εξετάσεις που αφορούν το σχολικό έτος 2016-2017, για το 10% ισχύει:

- δεν αφορά υποψήφιους που συμμετείχαν σε Πανελλαδικές εξετάσεις διεκδικώντας θέσεις επιπλέον αριθμού εισακτέων.
- αφορά κατόχους απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου, που έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ως δύο χρόνια πριν.
- οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων κατανέμονται σε ποσοστό 60% για τους συμμετέχοντες του αμέσως προηγούμενου έτους και σε ποσοστό 40% για όσους έχουν συμμετάσχει στην εξεταστική διαδικασία δύο έτη πριν από το έτος υποβολής νέου μηχανογραφικού.
- ειδικά για τους υποψηφίους του 2015-2016, το ειδικό ποσοστό 10% αφορά και το Παλιό και το Νέο σύστημα εξέτασης.
- η εισαγωγή γίνεται με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασης των υποψήφιων στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.