Σε συνεργασία με τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia


Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου μια τριετή δωρεά για τη στήριξη ενός πιλοτικού προγράμματος μετεκπαίδευσης για νέους αλλά και πιο έμπειρους δημοσιογράφους και νεαρούς αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών δημοσιογραφίας, το οποίο υποστηρίζει με αποκλειστική του δωρεά, και υλοποιείται από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη.

Το συνολικό ύψος της δωρεάς του ΙΣΝ προς τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia, για την υλοποίηση του προγράμματος, ανέρχεται στα  $1.3 εκατομμύρια και καλύπτει ετησίως έως 18 πλήρεις υποτροφίες.

Οι υποτροφίες περιλαμβάνουν τα δίδακτρα, καθώς και τα έξοδα μετάβασης στη ΝΥ, διαμονής, τοπικών μετακινήσεων και διατροφής κάθε σπουδαστή, για τη χρονική διάρκεια του προγράμματος που θα παρακολουθήσει. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τα φετινά μετεκπαιδευτικά προγράμματα που υποστηρίζει το ΙΣΝ ξεκινάει στις 17 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως την 1η Απριλίου.

Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει σε δημοσιογράφους από την Ελλάδα τα κατάλληλα εργαλεία και εφόδια και να ενισχύσει τις δεξιότητές τους, προκειμένου, με τη σειρά τους, να εξελίξουν το έργο και τη συμβολή τους στην ελληνική δημοσιογραφία.

Η επιλογή συμμετεχόντων στα προγράμματα γίνεται αποκλειστικά από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαδικασία  και τα κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων. Το ΙΣΝ δεν συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης/επιλογής των υποψηφίων. Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο http://www.snf.org/el/protoboulies/alles/ypotrofies-gia-mme-sto-panepistimio-columbia/

Η τριετής δωρεά περιλαμβάνει εντατικά θερινά μαθήματα που αναπτύσσονται σε τρεις θεματικές: την υλοποίηση ρεπορτάζ με χρήση βίντεο, την ερευνητική δημοσιογραφία και την κωδικοποίηση και ανάλυση δεδομένων.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τα:  


1.    Multimedia Reporting Course (Ρεπορτάζ με τη Χρήση Πολυμέσων) – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη σύλληψη και τη δόμηση ενός ρεπορτάζ, το χειρισμό της κάμερας, τη χρήση λογισμικού επεξεργασίας βίντεο και το συνδυασμό ήχου και εικόνας για τη δημιουργία και την παραγωγή ενός ρεπορτάζ. Το πρόγραμμα είναι δομημένο με βάση τη διαδραστική συζήτηση και τη δουλειά στο εργαστήριο, η οποία πραγματοποιείται σε μικρές ομάδες. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν καινοτόμους εκπροσώπους του χώρου και κορυφαίους παραγωγούς βίντεο, καθώς και να επισκεφθούν από κοντά τις αίθουσες σύνταξης μεσαίων και μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών, όπως οι New York Times, Vice, Mashable και άλλοι.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τις  12 έως τις 30 Ιουνίου 2017.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την αίτησή τους στονσύνδεσμο  https://journalism.columbia.edu/columbia-journalism-video-workshop

2.    Intensive Reporting Course (Εντατικό Πρόγραμμα Ρεπορτάζ) – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για έμπειρους επαγγελματίες, από όλο τον κόσμο, στις προηγμένες τεχνικές της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Το πρόγραμμα καλύπτει τις βασικές αρχές όπως: τη μεθοδολογία για την ανάπτυξη ιδεών για ένα ρεπορτάζ, τα κριτήρια για τη δοκιμή μίας υπόθεσης, τον τρόπο εύρεσης ντοκουμέντων και δεδομένων διεθνώς, για την υποστήριξη του ρεπορτάζ, την κατανόηση και τη χρήση οικονομικών εγγράφων, ποικίλες μεθόδους για τη διενέργεια συνεντεύξεων, την εξασφάλιση αξιόπιστων πηγών πληροφοριών, τη δόμηση ενός ερευνητικού project και τη σύνταξη ενός ρεπορτάζ εκτεταμένης μορφής.
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τις  10 έως τις 28 Ιουλίου 2017.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την αίτησή τους στον
σύνδεσμο https://journalism.columbia.edu/summer-investigative-reporting-course

3.    The Lede Program (Πρόγραμμα Lede) – Εντατικό πρόγραμμα πιστοποίησης μεταπτυχιακού επιπέδου, σε συνεργασία με τη Σχολή Δημοσιογραφίας και το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Columbia, το οποίο στοχεύει να εξοπλίσει τους δημοσιογράφους με τις δεξιότητες πληροφορικής που απαιτούνται για τη μετατροπή των δεδομένων σε αφήγηση, τη βελτιστοποίηση της χρήσης του Excel, τη διενέργεια ενδελεχών ερευνών, την αξιοποίηση των APIs, την επεξήγηση πολύπλοκων θεμάτων, τη σύνταξη ρεπορτάζ που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε δεδομένα, την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων, την εύρεση στοιχείων και ιδεών, κ.ά.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Μαΐου έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2017.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την αίτησή τους στον
σύνδεσμο http://ledeprogram.com/scholarships/

Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, το ΙΣΝ συνεργάστηκε με τη δημοσιογράφο, κυρία Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, η οποία θα βοηθήσει ενδιαφερόμενους υποψηφίους, παρέχοντας καθοδήγηση αναφορικά με τα προγράμματα μετεκπαίδευσης, τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, την επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Columbia, κ.ά. Τόσο η κυρία Μπουσδούκου, όσο και το ΙΣΝ δεν θα έχουν καμία συμμετοχή στην αξιολόγηση και επιλογή των σπουδαστών, οι οποίοι θα επιλεγούν απευθείας από το Πανεπιστήμιο.

«Διανύοντας μια δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις για όλους μας περίοδο είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο το γεγονός ότι μέσω της πρωτοβουλίας του ΙΣΝ δίνεται η δυνατότητα σε επαγγελματίες δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν μετεκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia. Την λεγόμενη ‘εποχή της κρίσης’ είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το ότι συνάδελφοι θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με καταξιωμένους καθηγητές και να βρεθούν σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς παγκοσμίως», δήλωσε η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, δημοσιογράφος και σύμβουλος του ΙΣΝ για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

 «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, που έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλουμε, ώστε επαγγελματίες από το χώρο της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα να μπορέσουν να βρεθούν σε μία από τις κορυφαίες σχολές δημοσιογραφίας παγκοσμίως και να επωφεληθούν από τα προγράμματα μετεκπαίδευσης που αυτή προσφέρει. Οι υποτροφίες του ΙΣΝ είναι πλήρεις, επομένως οι σπουδαστές θα είναι σε θέση να απολαύσουν τόσο τη φοίτηση όσο και την εμπειρία της ζωής στην πόλη της Νέας Υόρκης», δήλωσε η Λένια Βλαβιανού, Διευθύντρια Επικοινωνίας του ΙΣΝ.    

Η Janine Jaquet, Αντιπρύτανης της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia δήλωσε «H γενναιόδωρη δωρεά του ΙΣΝ για τη δημοσιογραφία αποσκοπεί σε έναν ουσιώδη, άμεσο και μακροχρόνιο αντίκτυπο στο χώρο στην Ελλάδα. Οι συνάδελφοι μου στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia, και εγώ, ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους πρώτους σπουδαστές του προγράμματος υποτροφιών του ΙΣΝ αυτό το καλοκαίρι.»

Για ερωτήσεις και διευκρινίσεις αναφορικά με το πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.