Έλληνες φοιτητές έχουν πλέον την ευκαιρία να κατακτήσουν τη γνώση


Harvard και Δημοκρίτειο ενώνουν δυνάμεις και δημιουργούν από κοινού δίνοντας την ευκαιρία σε Έλληνες φοιτητές να κατακτήσουν τη γνώση.

Ο δρόμος της συνεργασίας «άνοιξε» με το πρόγραμμα Θερινών Σπουδών Πρακτικών Ασκήσεων που διοργανώνονται κάθε χρόνο στο Ναύπλιο (από το 2008 και μετά).

Σύμφωνα με την κα Μαρίνα Χειλίτση, συντονίστρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard στην Ελλάδα σ’ αυτό το πρόγραμμα παίρνουν μέρος Αμερικανοί και Έλληνες φοιτητές πηγαίνοντας στο Ναύπλιο,συμμετέχοντας με υποτροφία στα προγράμματα, τα σεμινάρια κάνοντας πρακτικές ασκήσεις σε πολιτιστικούς φορείς του Ναυπλίου.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες φοιτητές να ταξιδέψουν στην Αμερική και να μεταφέρουν στο Harvard τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους διευρύνοντας παράλληλα τους ορίζοντές τους. Καθ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους λειτουργεί ψηφιακή βιβλιοθήκη στην οποία έχουν πρόσβαση οι φοιτητές.

Όσον αφορά στην επιλογή του Ναυπλίου ως έδρα αυτής της παρουσίας του Harvard στην Ελλάδα η κα Χειλίτση σημειώνει πως επελέγη για την πολύ μεγάλη ιστορική και πολιτιστική σημασία που έχει ο τόπος αυτός. «Είναι το κατάλληλο μέρος για να υλοποιεί κανείς εκπαιδευτικά προγράμματα, μπορούν οι φοιτητές να έρθουν και να γνωρίσουν την ήσυχη καθημερινότητα της χώρας μας και όχι την χαοτική της Αθήνας ή άλλων μεγάλων πόλεων» τόνισε.

Εξήντα Αμερικανοί φοιτητές κάθε χρόνο στο Ναύπλιο

Κάθε χρόνο διοργανώνονται περισσότερα από δέκα προγράμματα, τα οποία απευθύνονται και σε Αμερικανούς φοιτητές, περισσότεροι από εξήντα το έτος. «Το Harvard προσφέρει άπειρες επιλογές σε όλο τον κόσμο, αρκετοί, όμως, επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα, παρά την κρίση.» εξηγεί η κα Χειλίτση προσθέτοντας ότι το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών χορηγεί τριάντα υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές, λαμβάνοντας υπ όψιν τόσο τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, όσο και τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε φοιτητή. «Προσπαθούμε να δώσουμε όσε περισσότερες υποτροφίες γίνεται σ’ αυτούς που θα τις αξιοποιήσουν καλύτερα.»

Μια «εμπειρία» Harvard σε μια φάση που το γνωστό Πανεπιστήμιο κάνει τα δικά του βήματα εξωστρέφειας θέλοντας να δείξει ότι, όπως εξηγεί η κα Χειλίτση, Harvard «δεν είναι μόνο το κλασσικό campus, δεν είναι μόνο ο χώρος, είναι οι άνθρωποι, είναι οι ιδέες , είναι και τα μαθήματα».