Ονομάζεται «Prognosis» και βραβεύτηκε στον 6ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας


Ομάδα πέντε φοιτητών του Πολυτεχνείου ΑΠΘ, δημιούργησαν και ανέπτυξαν την «Prognosis», μια εφαρμογή, η οποία εστιάζει σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις: στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον και στις παρεμβάσεις, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής των ασθενών.

Η πρόταση της ομάδας που αποτελείται από τους φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Βασιλική Μπικιά, Δέσποινα - Αναστασία Ευθυμιάδου, Δημήτριο Ιακωβάκη, Κωνσταντίνο Μαυροδή και Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, ξεχώρισε και βραβεύτηκε με το τέταρτο χρηματικό βραβείο (€4.000), στον 6ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας (αισθητήρες κινητού τηλεφώνου), όπως διαβάζουμε στο tvxs.gr συλλέγονται δεδομένα συμπεριφοράς (ομιλία, κίνηση) και εξάγονται συμπεράσματα ως προς την προδιάθεση εμφάνισης της νόσου. Σε περίπτωση που εντοπιστεί κάτι ανησυχητικό, ο χρήστης - ασθενής παραπέμπεται στο γιατρό του.

Η δεύτερη διάσταση της εφαρμογής αναφέρεται σε παρεμβάσεις, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Ένα από τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής της νόσου του Πάρκινσον είναι το «πάγωμα» στο βάδισμα.

Συνδέοντας την εφαρμογή µε ένα «έξυπνο» περικάρπιο επιτυγχάνονται δύο πράγματα: πρώτον, γίνεται αντιληπτό πότε ο ασθενής σταματάει να περπατάει και δεύτερον, µε την αναπαραγωγή μιας δόνησης στον καρπό του και ενός ηχητικού ερεθίσματος, του δίνεται και πάλι ένας ρυθμός ώστε να συνεχίσει να περπατά.

Το πλεονέκτημα της εφαρμογής «Prognosis» έγκειται στο ότι το λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε χρήστη smartphone με πρόσβαση στο Internet.

Στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, μια δράση του προγράμματος NBG Business Seeds συμμετέχουν πρωτότυπες προτάσεις. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση και τη στήριξη της δημιουργικότητας, ειδικά των νέων, και στην καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας.