Φήμες για προπώληση εισιτηρίων αξιολογούνται ως ανακριβείς!


Πίσω στα αμφιθέτρα επιθυμεί να γυρίσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, που δεν ξεχνά και την πανεπιστημιακή του ιδιότητα. Το κτίριο της οδού Σόλωνος, όπου και βρίσκεται η έδρα του τμήματός του, αναμένεται να γνωρίσει μεγάλες πιένες. Ο ίδιος, όμως, δεν μπορεί να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά σ' αυτό: ζητάει να είναι μερικής απασχόλησης και μόνο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εισήλθε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2000, έχοντας ήδη κάνει καριέρα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 είχε πάρει επιστημονική άδεια και άρα δεν δίδασκε στο τμήμα του. Η εκλογή του και η ανάληψη των καθηκόντων του ως βουλευτή οδήγησε σε αναστολή καθηκόντων, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τον νυν υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ο ίδιος ζητά να συμμετάσχει μόνο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, όπου και θα έχει την τυπική υποχρέωση για τρεις διδακτικές ώρες την εβδομάδα, χωρίς την υποχρέωση για διοικητικό έργο. Αιτία είναι οι θέσεις του ως επιτίμος σε ΑΕΙ της Βρετανίας (King’s College), της Ιταλίας (Τορίνο) και του Σίδνεϊ.

Η αίτηση του πρώην υπουργού έχει λάβει θετική γνώμη από τη γενική συνέλευση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, αλλά την τελική απόφαση θα λάβει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος. Όμως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι για τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης ενός πανεπιστημιακού από πλήρους σε μερικής απασχόλησης ο αιτών πρέπει να έχει έμμισθη θέση σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Κάτι που δεν εμφάνισε στην αίτησή του ο κ. Βαρουφάκης. Αν, λοιπόν, απορριφθεί η πρότασή του, είτε πρέπει να επιστρέψει ως πλήρους απασχόλησης, είτε να διερευνήσει εάν έχει υπόλοιπο επιστημονικής αδείας ή τελικά να παραιτηθεί.