Η Μαρία Κοκκάλα ξεχώρισε ανάμεσα σε 275.000 παιδιά! Βραβείο και για την ομάδα «Smileybin» του ίδιου Γυμνασίου στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό μαθητικής καινοτομίας «Company of the Year».


Βραβεύτηκε, και δύο φορές μάλιστα, η ομάδα «Smileybin» του Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «Company of the Year» του Junior Achievement Europe, που πραγματοποιήθηκε στη Λουκέρνη της Ελβετίας.


Δύο (εξαρχής) πρωτιές είχαν οι 15χρονοι έλληνες μαθητές: ήταν οι μικρότεροι σε ηλικία διαγωνιζόμενοι και προέρχονταν από το μικρότερο σχολείο. Παρόλα αυτά, κατάφεραν να κερδίσουν το κορυφαίο βραβείο καινοτομίας του διαγωνισμού, το «Life Changer Signature Award». Το τελευταίο απονέμεται στην πιο καινοτόμο επιχείρηση που έχει τη δυναμική να αλλάξει προς το καλύτερο τις ζωές των ανθρώπων. «Για την ομάδα του Smileybin, αυτό έχει διπλό μήνυμα», δήλωσαν τα παιδιά, συμπληρώνοντας: «αλλάζουμε τις ζωές των ανθρώπων προσφέροντάς τους ένα πιο καθαρό περιβάλλον με τον έξυπνο κάδο μας, αλλά ταυτόχρονα το βραβείο αυτό αλλάζει και η δική μας ζωή καθώς αναδεικνύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την καινοτόμα επιχειρηματική μας προσπάθεια».

Ταυτόχρονα, η μαθήτρια του Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας, Μαρία Κοκκάλα, κατέκτησε το βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας. Μάλιστα, ξεχώρισε ανάμεσα σε 275.000 παιδιά που συμμετείχαν φέτος πανευρωπαϊκά στο πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» και βραβεύτηκε με το «Leadership Award» μαζί με μόλις άλλα εννέα παιδιά.

Το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό κέρδισε η Δανία με την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα SubReader, που βοηθά άτομα με δυσλεξία να διαβάζουν υπότιτλους στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα Irdify από τη Σλοβακία και το τρίτο στην ομάδα Enlighten Hope από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα παιδιά διέγραψαν αυτή την εντυπωσιακή πορεία από το χωριό Αλώνια Πιερίας μέχρι τις ευρωπαϊκές βραβεύσεις στη Λουκέρνη, παρακολουθώντας, στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/ JA Greece (ΣΕΝ/JA Greece). Το πρόγραμμα δίνει στους νέους την πρωτοβουλία να βρουν μια επιχειρηματική ιδέα, να κάνουν την έρευνα, να στήσουν τη δική τους μαθητική επιχείρηση, αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα, την ομαδική εργασία, κριτική σκέψη και επιχειρηματικές δεξιότητες, που θα τους οδηγήσουν σε κατάλληλες για αυτούς επιλογές σπουδών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας.