To 24% ήταν από παιδιά εκτός Αττικής.


To 24% ήταν από παιδιά εκτός Αττικής.

 

80 μαθητές από 45 διαφορετικά Λύκεια απ’ όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν το 5ο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (YES Program) που ολοκληρώθηκε προχθές.

 

Για 5η συνεχή χρονιά διεξήχθη με επιτυχία το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (YES program) από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με στόχο την ανάδειξη της νεανικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, το σχολείο εκπαιδεύει τους μαθητές στη δόμηση επιχειρηματικού πλάνου και στα βήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ιδέας.

 

Τη φετινή χρονιά παρακολούθησαν το πρόγραμμα συνολικά 80 μαθητές από 45 διαφορετικά σχολεία από όλη την Ελλάδα (24% εκτός Αττικής). Όπως δήλωσε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη, Eπιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος, «φέτος το ενδιαφέρον των μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα για το πρόγραμμα μας εξέπληξε πολύ ευχάριστα και ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Υποβλήθηκαν περισσότερες από 150 αιτήσεις και για το λόγο αυτό διπλασιάσαμε τον αριθμό των συμμετεχόντων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές».

 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν εθελοντικά οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στελέχη επιχειρήσεων που διδάσκουν και παρουσιάζουν στο πρόγραμμα. «Είναι χαρά μας να βλέπουμε, χρόνο με τον χρόνο, όλο και περισσότερους φορείς να πιστεύουν και να συμβάλλουν σ’ αυτή την προσπάθεια και ακόμη πιο ευχάριστο να βλέπουμε τα νέα παιδιά να διοχετεύουν με πάθος τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους σε μια ιδέα που μπορεί να αποτελέσει την επιχείρηση του αύριο».

 

Στις δύο εβδομάδες που διήρκησε το πρόγραμμα οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν διαλέξεις από καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εξωτερικούς ομιλητές από τον επιχειρηματικό κόσμο, συμμετείχαν σε ανάλυση επιχειρηματικών περιπτώσεων και σε εκπαιδευτικά επιχειρηματικά παιχνίδια (business games), ενώ στο τέλος του προγράμματος πραγματοποίησαν επίσκεψη, σε μικρές ομάδες ατόμων, σε εταιρείες και φορείς επιχειρηματικότητας διαφόρων κλάδων, όπου αλληλεπίδρασαν με κορυφαία στελέχη και είδαν πώς λειτουργεί μια επιχείρηση σε πραγματικές συνθήκες. Τις επισκέψεις συντόνισε ο Φοιτητικός Σύλλογος Επιχειρηματικότητας ThinkBiz στο πλαίσιο του προγράμματος «Στη Σκιά ενός Επιχειρηματία».

 

Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές, δουλεύοντας σε ομάδες, επεξεργάζονταν καθημερινά το δικό τους επιχειρηματικό πλάνο. Τα τελικά επιχειρηματικά πλάνα παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη λήξη του προγράμματος, την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την ημερίδα παρακολούθησαν καθηγητές του Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι εταιρειών, γονείς και φοιτητές. Οι ιδέες και τα επιχειρηματικά σχέδια των μαθητών, παρά το μικρό χρονικό διάστημα που διατέθηκε για την επεξεργασία τους, έλαβαν πολύ ενθαρρυντικά και θετικά σχόλια. Από τις δεκαέξι συμμετέχουσες ομάδες βραβεύτηκαν οι ακόλουθες επιχειρηματικές ιδέες που ξεχώρισαν για την καινοτομία τους, τη δυνατότητα υλοποίησης της ιδέας και την παρουσίασή της:

 

1.  Revoluzions: Δυνατότητα διαχείρισης όλων των λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα ενός χρήστη από ένα σημείο.

 

Ομάδα:

Ευδοξία  Γκότσια-Καραβαλή, Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων- Α’Λυκείου

Βασιλική Λαδά, Τραμπάντζειο  Λύκειο Σιάτιστας- Α’ Λυκείου

Στέλλα Ρούσου, 21ο Γενικό Λύκειο Αθηνών- Α’ Λυκείου

Αγγελική Τράμπα, 5ο Λύκειο Τρίπολης- Α’ Λυκείου

Ξενοφών Χουρμουζιάδης, 1ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών Πέλλας- Γ’ Λυκείου

2.  ΙnnSight: Λύση υποστήριξης τυφλών με αξιοποίσηση ψηφιακών χαρτών και άλλων σύγροχνων τεχνολογιών.

 

Ομάδα: 

Δημήτρης  Αναστασιάδης, 1ο Γενικό Λύκειο Καλλιθέας- Γ’ Λυκείου

Κατερίνα Θεοδωρίδου, 2ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου- Γ’ Λυκείου

Εσμεράλντα-Αργυρώ Λαγού, 3ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου- Α’ Λυκείου

Μαρία Μιχαήλ, 2ο Γενικό (Πρώην Πειραματικό) Λύκειο Ιλίου-Γ’ Λυκείου

Νίκος Συρόπουλος, 2ο Γενικό Λύκειο Βελβεντού- Α’ Λυκείου

 

3. ADStreet: Δωρεάν πρόσβαση στο Internet από παντού μέσω wifi δίνοντας κίνητρα σε εταιρίες και επαγγελματίες να το διαθέσουν έναντι διαφήμισης.  

 

Ομάδα:

Εύη Βελιβασάκη, Γενικό Λύκειο Σχηματαρίου-Α’ Λυκείου

Δέσποινα Καραγιάννη, 3ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου- Γ’ Λυκείου

Αντώνης Κρητικός, Γενικό Λύκειο Νάξου- Γ’ Λυκείου

Αναστασία Μαυρογιάννη, Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων-Α’ Λυκείου

Μαργαρίτα Μπακάλη, 1ο Γενικό Λύκειο Πετρούπολης-Α’ Λυκείου

 

Έπαινοι απονεμήθηκαν ακόμη στις ομάδες που διακρίθηκαν στα επιχειρηματικά παίγνια στα οποία συμμετείχαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αλλά και στην ομάδα που παρουσίασε την πιο καινοτόμο ιδέα (SkyFab: ρούχα από έξυπνο ύφασμα) και σ’ αυτή με την καλύτερη στρατηγική μάρκετινγκ (em: εφαρμογή διαχείρισης οικονομικών μέσω κινητού).

 

Με όλες τις παραπάνω δραστηριότητες, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να καταλάβουν τις επαγγελματικές προοπτικές που τους ανοίγονται στους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας και να διερευνήσουν τις δυνατότητες που έχουν ως μελλοντικά στελέχη μίας επιχείρησης ή ως δημιουργοί μίας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Χορηγοί του Προγράμματος ήταν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΜBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και οι εταιρείες ΑΒ Βασιλόπουλος, Ernst & Young, Ε.Ι Παπαδόπουλος Α.Ε. και Vodafone CU οι οποίες παρείχαν υποτροφίες στους μαθητές και τις μαθήτριες που το παρακολούθησαν, ενώ και η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα χορήγησε υποτροφίες και κάλυψε τα έξοδα διαμονής για 10 μαθητές από το νομό Κοζάνης.

 

yes-program.jpg