Σοκαριστικά, αλλά γνωστά σε όλους μας τα αποτελέσματά της. Από 8 ετών ξεκινούν κάποια παιδιά το κάπνισμα - ποιοι είναι οι λόγοι...


Οι εκστρατείες ενημέρωσης στα σχολεία για το κάπνισμα δεν έχουν ιδιαίτερο αποτέλεσμα, αν κρίνουμε από τις (υψηλές) επιδόσεις των μαθητών στη χώρα μας.

Στη σχετική έρευνα, που έγινε με την εθελοντική συμμετοχή πάνω από 28.000 μαθητών πανελληνίως, βρέθηκε ότι το 26% των μαθητών των δύο τελευταίων τάξεων του Γυμνασίου δοκίμασε κάποια στιγμή το κάπνισμα. Και εξ αυτών, το 40,6% είναι ήδη... καπνιστές.

Ένα ποσόστό που ξεπερνάει κατά λίγο το 10% σ' αυτές τις τάξεις, καπνίζει, με τα αγόρια να μοιάζουν πιο επιρρεπή σε σχέση με τα κορίτσια: 56,2% των καπνιζόντων είναι αρσενικού φύλου και το 43,8% είναι κορίτσια. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, δοκίμασαν το κάπνισμα πριν φτάσουν το 13ο έτος της ηλικίας τους, ενώ ένα 15,8% των μαθητών που έχουν δοκιμάσει το τσιγάρο το έκαναν σε ηλικία από 8 έως 10 ετών!

Σε ποσοστό άνω το 70% των μαθητών και εφήβων που έχουν δοκιμάσει το κάπνισμα, καπνιστές είναι και οι γονείς (ο ένας ή και οι δύο). Αντίθετα, οι γονείς αυτών που δεν έχουν δοκιμάσει το τσιγάρο, δεν καπνίζουν σε ποσοστό 41,8%.

Ως προς το βασικό λόγο που έσπρωξε τους έφηβους στη συνήθεια του καπνίσματος, το 26,1% προτάσσει τη συναισθηματική πίεση που μεταφράζεται ως άγχος κοινωνικοποίησης. Ένα 32,2% των συστηματικών καπνιστών επηρεάστηκε από την παρέα.

«Στη χώρα μας, το κάπνισμα έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, διότι τροφοδοτείται από μία ολόκληρη "κουλτούρα" που αντιμετωπίζει την κατανάλωση του καπνού ως μία φυσιολογική και απενοχοποιημένη συμπεριφορά ή ακόμη χειρότερα ως το σύμβολο χειραφέτησης και μόδας», σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας, κος Αρβανιτόπουλος, στην παρουσίαση της έρευνας.