Ένας ετήσιος μισθός (ένας είπαμε;)...



Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, περίπου 14.000 ευρώ κοστίζει τουλάχιστον η προετοιμασία κάθε μαθητή για τις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τα στοιχεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής προκύπτει ότι το ετήσιο κόστος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ξεκινά για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου από 1.200 ευρώ ετησίως για έξι ώρες την εβδομάδα για εννέα μήνες, και καταλήγει στα 3.700 ευρώ ετησίως για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που έχουν επιλέξει τις σχολές της θετικής κατεύθυνσης, στην οποία μετέχουν πολλοί αριστούχοι με στόχευση τις περιζήτητες θέσεις των ιατρικών και των πολυτεχνικών σχολών.


Αλλά τα έξοδα των γονιών, σύμφωνα πάλι με την Καθημερινή, δεν περιορίζονται μόνο στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Αν προσθέσουμε τις ξένες γλώσσες και την πληροφορική ή την άθληση, που θα έπρεπε να παρέχονται από το ίδιο το σχολείο, το μπάτζετ... ανεβαίνει. Με τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα-Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια, δε, όπου το πακέτο 80 ωρών προετοιμασίας κοστίζει 450 ευρώ για κάθε μαθητή, όχι απλώς ανεβαίνει, φτάνει... ταβάνι...


Συνολικά, με βάση έρευνα του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ, για την εκμάθηση ξένων γλωσσών σε φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα οι γονείς δίνουν περί 859,29 εκατ. ευρώ ετησίως.