Είσαι αρχάριος; Να, τι πρέπει να προσέξεις


Η Άνοιξη είναι εδώ και αυτό για πολλούς σημαίνει ένα πράγμα: πλησιάζει το καλοκαίρι! Γυναίκες-άνδρες αυτή την περίοδο -και αφού έχουμε φάει το πάντα κατά την διάρκεια του Πάσχα-, αρχίζουμε την καθιερωμένη «διατροφή» και «γυμναστική», με πρωταρχικό σκοπό να βγούμε στην παραλία με περηφάνεια.

Είτε λοιπόν, επειδή θέλεις να κάψεις μερικές θερμίδες παραπάνω, είτε απλά επειδή θέλεις μία πιο υγιεινή καθημερινότητα ή απλά επειδή ο καιρός τα «σπάει» αυτή την περίοδο και σε παροτρύνει να βγεις έξω, μπορεί να σκέφτεσαι να ξεκινήσεις το running.

Είσαι αρχάριος όμως και δεν ξέρεις πώς, τι, που και γιατί. Όλα αυτά σου λέμε παρακάτω και όλα όσα πρέπει να προσέχεις αν ξεκινάς για πρώτη φορά το τρέξιμο!

#1. Επένδυσε σε καλό εξοπλισμό

Από τα αθλητικά παπούτσια μέχρι και τα ρούχα που θα φοράς, φρόντισε να πάρεις κομμάτια που να είναι καλής ποιότητας. Επένδυσε σε αυτά –ακόμα κι αν σημαίνει ότι θα δώσεις κάτι παραπάνω- και κάνε έρευνα αγοράς μέχρι να βρεις τα πιο κατάλληλα παπούτσια για εσένα και τα πόδια σου!

#2. Ξεκίνα… χαλαρά

Δεν χρειάζεται να τρέχεις σαν το Road Runner από την πρώτη φορά που θα πας για τρέξιμο! Ξεκίνα σιγά και σε έναν ρυθμό που σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα. Μετά από μερικά sessions μπορείς να αρχίσεις να πουσάρεις λίγο τον εαυτό σου, είτε τρέχοντας λίγο πιο γρήγορα, είτε για περισσότερη ώρα.

#3. Πάρε μέρος σε ημιμαραθώνιο

Στην πόλη μας, κάθε τρεις και λίγο, όλο και κάποιος μαραθώνιος πραγματοποιείται. Προτίμησε έναν ημιμαραθώνιο όπου τα χιλιόμετρα που πρέπει να τρέξεις δεν είναι πολλά. Παίρνοντας μέρος σε έναν μαραθώνιο θα «αναγκαστείς» να κάνεις προπόνηση και εξάσκηση στο τρέξιμο. Προκαλώντας τον εαυτό σου θα γίνεις καλύτερος στην άσκηση!

#4. Ξεκουράσου όταν το έχεις ανάγκη

Μη «ντρέπεσαι» να σταματήσεις όταν νιώθεις κούραση ή όταν δεν αντέχεις άλλο. Κάνε συχνά διαλείμματα στην αρχή, αν το χρειάζεσαι. Είναι σημαντικό να «ακούς» το σώμα σου όταν τρέχεις και να προσέχεις πάνω απ’ όλα την υγεία σου.

#5. Φτιάξε την διατροφή σου

Πριν το τρέξιμο, αλλά και μετά, είναι σημαντικό να προσέχεις τι τρως. Πειραματίσου με τροφές και δες ποιες δίνουν στον δικό σου οργανισμό περισσότερη ενέργεια. Παρόλα αυτά, επεξεργασμένες τροφές, λιπαρά ή τηγανητά φαγητά ή «βαριά» σε ίνες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην άσκησή σου, όποτε απόφυγε τα. Ό,τι καταναλώνεις γενικά, πριν ή μετά το τρέξιμο, κάν’το με φειδώ.