Μήπως να το ξανασκεφτείς πριν τρέξεις σε μαραθώνιο;


Το να τρέξεις σε έναν μαραθώνιο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα. Δεν έχει σημασία αν θα φτάσεις πρώτος ή τελευταίος στο τέρμα ή πόσο χρόνο έκανες για να τερματίσεις. Σημασία έχει η πράξη καθ’ αυτή. Το να τρέξεις σε έναν μαραθώνιο είναι μια στιγμή ορόσημο για έναν άνθρωπο. Θέλει αφοσίωση για να το καταφέρεις αυτό και μήνες εκπαίδευσης και προπόνησης.

Ναι, λοιπόν, είναι τρομερό το συναίσθημα όταν έχεις καταφέρει κάτι τέτοιο. Αλλά έχεις σκεφτεί ότι αυτό το τόσο σημαντικό επίτευγμα μπορεί να έχει και τα μειονεκτήματά του, όπως όλα τα πράγματα σε αυτή την ζωή, εξάλλου; Έτσι και σε αυτή την περίπτωση.

Παρακάτω λοιπόν, σου λέω τους 4 βασικότερους λόγους, που ίσως την επόμενη φορά, θα έπρεπε να το σκεφτείς λίγο καλύτερα, αν θέλεις να τρέξεις στο μαραθώνιο ή όχι.

#1. Μπορεί να πάρεις βάρος

Αν νόμιζες ότι θα αδυνατίσεις κάνοντας προπόνηση για τον μαραθώνιο, έκανες λάθος. Καις τόσες πολλές θερμίδες κατά την διάρκεια της προπόνησης που μετά ο οργανισμός και οι μυείς σου έχουν ανάγκη για τροφή! Την περίοδο που προπονείσαι για τον μαραθώνιο πρέπει λοιπόν, να τροφοδοτείς τον οργανισμό με πολύ πρωτεΐνη και τροφές όπως ολικής άλεσης που προκαλούν κορεσμό. Αυτές όμως οι τροφές σε κάνουν να κερδίζεις και βάρος…

#2. Μπορεί να απορυθμιστεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Η συχνή άσκηση είναι τέλεια για το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά καμιά φορά, η συνεχής άσκηση ή τα έντονα workouts μπορούν το αποδυναμώσουν. Αν βλέπεις λοιπόν, ότι κατά την διάρκεια της προετοιμασίας για έναν μαραθώνιο, αρρωσταίνεις συχνά, τότε ξέρεις ποια είναι η απάντηση! Off από τον μαραθώνιο!

#3. Αυξάνονται οι πιθανότητες για τραυματισμούς

Νομίζω ότι είναι απόλυτα σαφές αυτό. Δηλαδή πάρ’το και με τις αναλογίες. Όσο πιο πολύ αθλείσαι, τόσο περισσότερο αυξάνεις και τις πιθανότητές να τραυματιστείς κάποια στιγμή. Επίσης, η προπόνηση για τον μαραθώνιο, μπορεί μέχρι και να «ξυπνήσει» παλαιότερους τραυματισμούς, οπότε πρέπει να είσαι εξαιρετικά προσεκτικός/η, με την γυμναστική σου. Αν δεις ότι κάτι σε ενοχλεί, η απάντηση στο πρόβλημά σου, είναι ίδια με την παραπάνω….

#4. Θα εθιστείς…

Το αίσθημα της πληρότητας και ικανοποίησης που νιώθεις μετά από ένα τόσο σημαντικό επίτευγμα μπορεί να σε κάνει να λειτουργήσεις… αλλιώς. Μετά από τον πρώτο μαραθώνιο, μπορεί να θέλεις να τρέξεις αμέσως και σε έναν άλλο. Μετά από αυτόν το άλλο, σε έναν ακόμη κ.ο.κ. Είναι σημαντικό να κινήσε «στρατηγικά» σε αυτή την περίπτωση και να δίνεις την ευκαιρία στον οργανισμό σου να ανακάμψει, μετά από ένα τόσο δύσκολο task. Ο «εθισμός» στον μαραθώνιο μπορεί να αποβεί μοιραίος με μόνιμους τελικά τραυματισμούς, που θα σου στοιχίσουν για το υπόλοιπο της ζωής σου.