Ξεπεράστηκαν οι μεγαλύτερες αποστάσεις και στην κατηγορία των αντρών αλλά και των γυναικών στο Wings for Life World Run 2016


Ξεπεράστηκαν οι μεγαλύτερες αποστάσεις και στην κατηγορία των αντρών αλλά και των γυναικών στο Wings for Life World Run 2016

 

Ο Giorgio Calcaterra πήρε τη νίκη στο Wings for Life World Run 2016 αφού ήταν μπροστά από το Catcher Car για πέντε ώρες και 30 λεπτά στο Μιλάνο της Ιταλίας. Ο Ιταλός δρομέας διένυσε την απόσταση των 88,4χλμ. σπάζοντας τα ρεκόρ και ξεπερνώντας οποιονδήποτε άλλο αγωνιζόμενο.

 

Σε αντίθεση με το run του Giorgio Calcaterra μέσα στην πόλη, ο Bartosz Olszewski τελείωσε τον αγώνα του μέσα στα δάση του Καναδά μετά από την εκκίνησή του στους καταρράκτες του Νιαγάρα. Οι Olszekski και Calcaterra είχαν μια απίστευτη μάχη προς το τέλος του αγώνα, πριν το Cather Car προσπεράσει τελικά τον Olszekski στα 82,41χλμ. μετά από πέντε ώρες και 13 λεπτά.

 

Η Γιαπωνέζα Kaori Yoshida έτρεξε 65,78χλμ. στην Takashima της Ιαπωνίας, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν στα 56,33χλμ. και ανεβάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά για τους αγώνες που έρχονται. Αυτός όμως είναι ένας αγώνας στον οποίο -εκτός από κάποιες εκπληκτικές επιδόσεις από επαγγελματίες αθλητές- το σημανικότερο είναι να απολαύσεις τη διαδρομή. Εκατοντάδες χιλιάδες δρομείς έτρεξαν ακριβώς την ίδια ώρα σε 34 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο με ένα στόχο: να συγκεντρωθούν χρήματα για το Wings for Life, το μη-κερδοσκοπικό ερευνητικό ίδρυμα για την θεραπεία των κακώσεων του νωτιαίου μυελού.

 

8-P-20160508-01781_HiRes JPEG 24bit RGB News.jpg

 

 

Πάνω από 130.000 δρομείς έλαβαν μέρος στις 34 επίσημες διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο και πάνω από 20.550 δρομείς έτρεξαν μόνοι τους με το Selfie App του Wings for Life World Run. Κάθε ένας από αυτούς τους δρομείς, ανεξάρτητα από την τοποθεσία, έτρεξε “ενάντια” στην κινητή γραμμή τερματισμού του Catcher Car, το οποίο ξεκίνησε 30 λεπτά μετά από την έναρξη του αγώνα.

 

Παρ’ όλο που το Wings for Life World Run δεν είναι ούτε αγώνας 5 χιλιομέτρων αλλά ούτε ημιμαραθώνιος ή κανονικός μαραθώνιος, οι πολύ καλοί δρομείς ήλπιζαν ότι θα ξεπεράσουν κάποια ρεκόρ και το μεγαλύτερο ερώτημα στην αρχή του αγώνα ήταν αν θα καταφέρουν οι άντρες να ξεπεράσουν τα 80χλμ. και οι γυναίκες τα 60χλμ.

 

Τα Catcher Cars έδωσαν 30 λεπτά προβάδισμα. Δεν είναι πολύ μεγάλος χρόνος και σίγουρα το κατάλαβαν οι πρώτοι δρομείς που βγήκαν εκτός αγώνα. Στην πρώτη ώρα του αγώνα, μόνο 10.000 δρομείς είχαν "αποκλειστεί" από τα Catcher Cars που τους έφτασαν, όμως καθώς φτάναμε στο τέλος της δεύτερης ώρας, λιγότεροι από 10.000 δρομείς παρέμεναν στον αγώνα. Το φετινό Wings for Life World Run ήταν γεμάτο εκπλήξεις όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες. Καταρχήν στην Ιρλανδία είχε ήλιο, δημιουργώντας μια ανησυχία καθώς η κίνηση στο δρόμο -μιας και οι κάτοικοι του Δουβλίνου πήγαιναν στην παραλία- μπορεί να προκαλούσε προβλήματα στον αγώνα. Μετά, η αναμενόμενη καταιγίδα στην Πορτογαλία φαίνεται να ξέχασε το Πόρτο και οι δρομείς είχαν πάνω από τα κεφάλια τους καταγάλανο ουρανό και θαλασσινό αεράκι.

 

8-P-20160508-01861_HiRes JPEG 24bit RGB News.jpg

 

Ο αγώνας όμως δεν έχει σχέση με τον καιρό, αλλά με τους δρομείς και τα επιτεύγματά τους. Μια εκπληκτική ιστορία ήρθε από τη Βιέννη, όπου ο Lemawork Ketema υποτίθεται ότι θα έτρεχε μια μικρή απόσταση, ολοκληρώνοντας τον αγώνα του στα 18χλμ. λόγω των δεσμεύσεων που είχε από το πρόγραμμα προπόνησής του. Όπως όλοι ξέρουμε όμως είναι πολύ ανταγωνιστικός και μετά από 1 ώρα και 40 λεπτά, όχι μόνο έτρεχε ακόμα αλλά ήταν και μπροστά. Αποφάσισε να σταματήσει μετά από 2 ώρες και 30 λεπτά λέγοντας "Σήμερα έκανα ένα συνηθισμένο run προπόνησης". Ναι, σαν ένα κανονικό run που κάνει ο καθένας.

 

Τα 60χλμ. ήταν ο μαγικός αριθμός για την κατηγορία γυναικών. Μετά από τέσσερις ώρες αγώνα, τρεις γυναίκες μάχονταν την ίδια στιγμή, σε τρεις διαφορετικές χώρες. Η Kaori Yoshida ήταν η πρώτη γυναικά που έσπασε το ρεκόρ των 60χλμ. στην Ιαπωνία με το Catcher Car να βρίσκεται 10χλμ. πίσω της. Στην άλλη μεριά του κόσμου, στην Πορτογαλία, η Vera Nunes έδειχνε δυνατή και φαινόταν ότι θα φτάσει το μαγικό αριθμό, αλλά δυστυχώς το Catcher Car την έφτασε στα 58,86χλμ. Την ίδια μοίρα είχε και η Karin Freitag στο Μόναχο, στα 57χλμ. έτρεχε με το Catcher Car από πίσω της. Με την παρότρυνση των ποδηλατών δίπλα της, κατάφερε να κρατηθεί μπροστά για ακόμη 2 χιλιόμετρα μέχρι τα 59,08χλμ.

 

Ήταν μια απίστευτη μέρα με τρομερά επιτεύγματα καθώς οι δρομείς έγραψαν νέα ρεκόρ στο Wings for Life World Run 2016. Αυτό που δεν περίμενε κανείς, τελικά έγινε πραγματικότητα, με πολλούς δρομείς που βρίσκονταν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων ο ένας από τον άλλο, να κάνουν sprint στο τέλος του αγώνα. Η μέρα όμως δεν ήταν αφιερωμένη μόνο στα απίστευτα ρεκόρ των εκπληκτικών δρομέων, συγκεντρώθηκαν επίσης χρήματα για τη θεραπεία των κακώσεων του νωτιαίου μυελού. Ήταν ένας αγώνας για αυτούς που δεν μπορούν να τρέξουν – ακόμα.